Schubertova Zimní cesta s Tobiasem Greenhalghem a Martinem Dvořákem poprvé v Praze

Dne 20. března 2016 bude v Českém muzeu hudby v Praze poprvé uvedena jevištní adaptace Schubertova písňového cyklu Winterreise: Zimní cesta. Představí se v něm sólista Kammeroper Wien - Theater and der Wien Američan Tobias Greenhalgh v režii a tanečním doprovodu Martina Dvořáka, společně s polským klavíristou Marcinem Kozielem.
Hudebně-divadelní projekt vznikal ve Vídni, kde měl i v říjnu svou premiéru v Kammeroper Wien. Další česká uvedení se uskutečnila v Moravské galerii v Brně a ve Slezském divadle v Opavě.
„Ve 24 obrazech, pojednávajících o zrání muže na jeho pomyslné životní cestě a filozofování o životních hodnotách a citových vzplanutích a zklamáních, si klademe otázky o proměně (růstu) člověka-muže a jeho hodnot v závislosti na jeho schopnosti přijímat osud a životní okolnosti jako výzvu k zrání či pouze jako osobní souboj s nemilosrdným údělem a předem ,rozdělenými kartami ke hře‘,“ dodávají tvůrci.

Tobias Greenhalgh patří mezi mladé talenty evropské operní scény v angažmá Theater an der Wien, je laureátem a finalistou několika prestižních světových soutěží, naposledy Operalie Placida Dominga. Mezi jeho aktuální role patří Evžen Oněgin ve stejnojmenné Čajkovského opeře, Argante v Händelově Rinaldovi či Ned Keen v Brittenově Peterovi Grimesovi. V červenci se představí po boku José Carrerase v nové opeře El Juez v Theater an der Wien.

Martin Dvořák je tvůrce české a mezinárodní tanečně-divadelní scény. Prosadil se jako sólista v repertoáru velkých dějových baletů (Praha, Budapešť, Vídeň, Bern, Londýn, Innsbruck, Linz, Darmstadt, Kassel), stejně jako v nezávislých projektech současného tance a tanečního divadla. Pracoval s více než padesátkou choreografů a režisérů, své vlastní projekty uvedl v řadě světových zemí, naposledy v Keni, Francii, Izraeli a Itálii.

Vstupenky v sítích goout.cz - Ticketpro - Ticketportal či rezervace proart@proart-festival.cz

Zdroj: ProART

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: