SE.S.TA pořádá již desátou rezidenci pro choreografy s koučinkem

Rezidence pro choreografy s koučinkem každoročně přivádí do Česka zahraniční choreografy, kteří týden pracují s účastníky rezidence na jejich projektech. Jejím cílem je získat pro vlastní tvorbu nový pohled, prostor a možnost prohloubit její osobité prvky či hledat další cesty vyjádření uměleckého záměru. Hlásit se mohou profesionální tanečníci a choreografové z celé Evropy do 20. května 2017. Bližší informace zde.

„Rezidence je koncipována jako dialog mezi choreografy a zkušenými umělci – kouči, kteří choreografy v práci vedou. Účastníci vytvoří buď choreografii přímo pro rezidenci nebo vyberou část již rozpracované, která slouží jako podklad pro práci s koučem. Úloha kouče není vnášet do práce choreografa vlastní podněty, ale pomoci mu pojmenovat obsah díla, identifikovat charakterizující rysy, hledat co je možné rozvinout a na co zaměřit další zkoumání. Kouč je v roli jakéhosi průvodce tvorbou,“ shrnuje podstatu projektu ředitelka Centra choreografického rozvoje SE.S.TA Marie Kinsky.
Vybraní uchazeči budou pracovat s Jeanem Gaudinem, francouzským choreografem, představitelem generace enfant terrible francouzského současného tance, který má zkušenosti s přípravou choreografií od filmu a hudebních produkcí až po pařížskou Operu. Jean Gaudin má navíc vzdělání i v oblasti koučování. Dále se účastní Jean – Christophe Paré, tanečník, choreograf, analytik a pozorovatel. Jako generální inspektor tanečního oddělení francouzského ministerstva kultury a ředitel francouzské státní konzervatoře je Jean – Christophe Paré jakýmsi divákem vývoje tanečního oboru a vývoje práce mnoha současných tanečních a choreografických osobností. Třetím koučem bude Rivca Rubin, průkopnice uměleckého koučování, která se specializuje především na Body-Mind Centering.
„Rezidence pro choreografy s koučinkem je v českém prostředí unikátní příležitostí otevřít nové cesty vlastní tvorby a bádání, získat pohled z mezinárodní a mezioborové perspektivy, precizně formulovat otázky a nalézat odpovědi a správné choreografické nástroje pro další uměleckou práci,“ vyvsvětlují organizátoři.
Rezidence proběhne již tradičně v srpnu ve Studiu Alta a na HAMU a kromě samotné tvůrčí práce s účastníky nabídne i tréninky pro veřejnost, večerní odborné diskuse a závěrečné work in progress. Rezidence je určena profesionálním tanečníkům a choreografům. Ranní tréninky jsou otevřeny i studentům tance, pedagogům a širší veřejnosti.

Zdroj: SE.S.TA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: