Šestý ročník festivalu ImproEvents Prague představí v Praze tvorbu Julyena Hamiltona

Šestý ročník festivalu ImproEvents Prague proběhne 2.–7. března 2015 v holešovickém Studiu ALTA. Letošním hlavním hostem festivalu je choreograf a tanečník Julyen Hamilton. Kromě šestidenního intenzivního workshopu je na programu festivalu také Hamiltonovo nové sólové představení, veřejná přednáška na téma taneční a divadelní improvizace a videoprezentace díla pozvaného umělce. Festival bude neformálně zahájen již 1. března večerem taneční a hudební improvizace s názvem Setkáme se.
Julyen Hamilton se tanci věnuje více než čtyřicet let. Narodil se ve Velké Británii. Dlouhou dobu žil a tvořil v Holandsku, nyní je jeho domovem sever Španělska. Taneční vzdělání získal v sedmdesátých letech v Londýně, kde jeho vnímání tanečního umění ovlivnila v té době nastupující vlna taneční postmoderny. Ve skupinové i sólové tvorbě se převážně věnuje improvizovanému tanečnímu divadlu v duchu postmoderních pravidel. Divadlo vnímá jako přítomné místo transformace, vhledu a porozumění, v kterém jsou tanečníci, herci, hudebníci či světelní designéři vedeni ke komponování v bezprostředním okamžiku. Improvizace je propracovaná a vytříbená dovednost, která umělci nabízí možnost nalezení a hlubšího zúročení vlastního tvůrčího materiálu.
Ve čtvrtek 5. března odtančí Julyen v pražském Studiu ALTA své nejnovější sólové představení Play, které bylo poprvé uvedeno v Záhřebu v listopadu minulého roku. Play volně navazuje na představení The Immaterial World a The Forerunner. Hamilton v něm „rozmlouvá“ s prostorem a předměty, které ho právě obklopují.

Festival ImproEvents Prague vznikl v roce 2010 s myšlenkou pravidelného mezinárodního setkávání profesionálních tanečníků, divadelníků a hudebníků, kteří se zaměřují na improvizovanou tvůrčí činnost. Jeho cílem je především poskytovat českým profesionálním umělcům a odborné i laické veřejnosti hlubší vhled do soudobé zahraniční tvorby v oblasti improvizace. Každý ročník festivalu je koncipován jako intenzivní týdenní tvůrčí dílna, v rámci které mají čeští profesionálové a studenti možnost pracovat s pozvaným umělcem. V rámci doprovodného programu je každý rok organizována veřejná odborná přednáška pod vedením hosta festivalu spojená s videoprezentací jeho předešlé práce. Vyvrcholením festivalu je večerní představení umělce. Během posledních šesti let se v Praze při společné práci setkali čeští tvůrci s osobnostmi, jakými jsou například Wendy Houstoun, David Zambrano, Iva Bittová, Kirstie Simson, Andrew Morrish, Ruth Zaporah, Daniel Lepkoff či Lisa Nelson. „Těší nás, že se i letos podařilo festival finančně zajistit a pozvat do Prahy další podstatnou osobnost taneční postmoderny a že je o takto koncipované tvůrčí dílny ze strany českých umělců zájem“, dodává zakladatelka festivalu Hana Chmelenská. Zdroj. Studio ALTA

Témata článku

Tanec

komentar

vložil natalie hlavacova

IP: 94.112.101.34
Reaguje na:
libi se mi to moc.
Moje tridni byla nadsena.
Dekuji

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: