Setkání s Ivanem Liškou v Goethe Institutu již zítra

Setkání se světoznámým tanečníkem a ředitelem Bavorského státního baletu v Mnichově Ivanem Liškou proběhne 18. listopadu 2015 ve 14:00 ve 2. patře Goethe Institutu v Praze. U této příležitosti bude uvedena kniha Ivan Liška – Tänzer autorky Dagmar Ellen Fischer. Úvodního slova a moderace se ujme Zdeněk Prokeš.
Pražský rodák Ivan Liška byl 20 let prvním sólistou Hamburského baletu Johna Neumeiera, kde tančil většinu titulních rolí nejen v baletech Neumeiera, ale i dalších významných choreografů – Johna Cranka, Jiřího Kyliána, Hanse van Manena aj. Jeho partnerkami byly světové baleríny jako Marcia Haydée a Natalia Makarova. Od roku 1998 působí jako ředitel Bavorského státního baletu v Mnichově a nyní vstupil jako ředitel již do své 14. sezony.

Ivan Liška
Narodil se roku 1950 v Praze, jeho otec byl malíř, babička zpěvačka, dědeček houslista. Se studiem tance začal ve 14 letech. V roce 1969, po dokončení studia na konzervatoři a po vstupu vojsk Varšavského paktu do Československa, emigroval jako 18letý se svou rodinou do Německa. V Düsseldorfu začal Liška jako mladý tanečník v baletu Německé opery na Rýně, následovalo jeho působení sólisty v Mnichově, odkud jej John Neumeier přivedl jako prvního sólistu do Hamburku.
V divadelní sezóně 1989/99 se vrátil zpátky do Mnichova, tentokrát jako ředitel Státního baletu, který se pod jeho vedením vydal na turné také do Petrohradu, Madridu, Budapeště, Prahy, Itálie, Kanady, Turecka a Indie. Na jaře roku 2007 byla Liškovi bavorským státem udělena Medaile za zvláštní zásluhy za Bavorsko ve sjednocené Evropě. Ivan Liška žije se svou manželkou, baletní mistryní Coleen Scott, v Mnichově, mají spolu dva syny.

Více informací zde.

Zdroj: Goethe Institut

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: