Setkání za účelem poznání české kulturní reality, nového cirkusu a pouličního divadla

Setkání za účelem poznání české kulturní reality, nového cirkusu a pouličního divadla

Setkání za účelem poznání české kulturní reality, nového cirkusu a pouličního divadla

„Jaká je aktuální situace nového cirkusu a pouličního umění v České republice?“ Odpověď na tuto otázku se ve dnech od 2. do 9. října 2016 dozví umělci, kulturní manažeři, producenti i umělečtí ředitelé z celé Evropy. Na pozvání pražského CIRQUEONu přijede dvanáct osobností s mentorem Yohannem Flochem poznávat místní kulturní realitu.

Tento projekt je zaměřen na rozšiřování pracovních příležitostí a pomoc profesionálům se vstupem na mezinárodní trhy. Díky inspiraci v rozličných kulturních kontextech a uměleckém prostředí partnerských zemí, si zlepšují nejen dovednosti a objevují inovativní přístupy, ale zvyšuje se i jejich (mezi)kulturní kompetence. „Do České republiky přivážíme celkem dvanáct vybraných zahraničních profesionálů z řad umělců, organizátorů i teoretiků, kteří chtějí poznat, jak to u nás chodí. Mají našlapaný program, během kterého se setkají jak s lidmi z Ministerstva kultury, tak i z praxe. Setkají se s českými organizátory, umělci  i kurátory. Cílem je představit českou kulturu z mnoha pohledů a zahájit dialog mezi zahraničními profesionály a českou stranou.  Věříme, že díky tomuto setkání vznikne řada partnerství a budoucí spolupráce,“ říká ředitelka CIRQUEONu Šárka Maršíková.
Pražské setkání bude po Švédsku, Belgii, Finsku a Španělsku pátou a poslední zastávkou tohoto programu. Účastníci se zapojí do několika přednášek IDU (Institut umění - Divadelní ústav), které budou zaměřeny nejen na situaci nového cirkusu v České republice, ale také například na tuzemskou kulturní politiku. Součástí bude i setkání s organizátory festivalů, představení nezávislých souborů a návštěva novocirkusových center i divadel, jako je například CIRQUEON, Jatka 78 či právě probíhající festival 4+4 dny v pohybu. Jelikož komplexní poznávání české novocirkusové umění není možné centralizovat pouze na Prahu, navštíví osobnosti také Plzeň, Evropské město kultury 2015, a umělecký prostor Švestkový dvůr v jihočeských Malovicích. „Naši partneři již organizovali podobný týdenní program ve svých zemích a ohlasy jsou neskutečné. Jsme sice všichni Evropané, ale kulturní rozdíly jsou obrovské a je radost je objevovat. Když jsme sestavovali program, bylo nám až smutno z toho, kolik zajímavých projektů, prostorů a umělců nemůžeme do programu zařadit. Česká republika má co nabídnout, ale občas si nevěříme. Snad se nám díky projektu podaří prolomit ledy,“ uzavírá Šárka Maršíková.

Yohann Floch je nezávislý konzultant uměleckých organizací, který se podílí na činnosti několika projektů, jako CASA či  Unpack the Arts (evropský rezidenční program pro kulturní novináře, kritiky a šéfredaktory). Yohann Floch pravidelně vede workshopy a semináře o kulturní politice: pracuje na mezinárodním poli, přednáší na univerzitách a vystupuje při odborných setkání.
https://yohannfloch.wordpress.com/

CASA je evropský podpůrný program navržený pěti uměleckými organizacemi: MiramirO (Belgie), SirkusInfo Finsko (Finsko), CIRQUEON (Česká republika), FiraTàrrega (Španělsko) a Subtopia (Švédsko). Jejich spojení má pomoci profesionálům z oblasti současného cirkusu a pouliční v úsilí a podpořit jejich schopnost pracovat na mezinárodní úrovni. CASA umožní přístup k odborným znalostem a kvalitním informacím a usnadní sdílení znalostí a know how pro rozvoj přístupu a metod práce.
http://casa-circuits.eu

Zdroj: CIRQUEON - Centrum pro nový cirkus

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: