Severočeské divadlo v Ústí nad Labem chystá Labutí jezero

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem chystá Labutí jezero

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem chystá Labutí jezero

Baletní soubor Severočeského divadla v Ústí nad Labem chystá na 8. března premiéru klasického baletu Labutí jezero. Nesmrtelný balet s hudbou P. I. Čajkovského nechybí na většině scén a patří k divácky nejoblíbenějším inscenacím. Ačkoliv jde o titul, který je v podstatě stálicí v repertoáru baletního souboru, dostane březnová premiéra nové scénické zpracování a kostýmy Josefa Jelínka. To vše v režii a choreografii šéfa baletu, Vladimíra Nečase. Vladimír Nečas o Labutím jezeru: "Labutí jezero je pro mne symbolem baletu a divadla. Už jako čtyřletý jsem sedával u hasiče v Praze v Národním divadle u jeviště a pozoroval dění na scéně a poslouchal hudbu. Jako jedenáctiletý člen baletní přípravky jsem vystupoval v Labutím jezeře na scéně ND a v roli pážete nosil polštář s dárkem pro prince. Před ukončením Konzervatoře jsem v Labutím jezeře vystupoval už jako tanečník ve Státním divadle Košice na jejich italském zájezdu o prázdninách. V Armádním uměleckém souboru jsem během vojenské prezenční služby tančil fragmenty Labutího jezera po vojenských posádkách pro vojáky. A jako člen a za rok jako sólista baletu ND v Praze, jsem si postupně během kariéry zatančil většinu rolí Labutího jezera od Pas de trois v I. jednání, přes Španělský tanec, Prince až po Rudovouse. Tančil jsem s několika skvělými balerínami v tomto baletu včetně národních umělkyní. Takže Labutí jezero mám hluboko pod kůží, jeho hudba je pro mne kouzelná a čarovná a oslovuje mne jako poprvé.
Hudba Petra Iljiče Čajkovského má magické kouzlo a mluví o pocitech duše. A mluví k duším lidí. To je mimořádně hodnotné a cenné. Zvláště v dnešním technickém a někdy příliš praktickém a snad i konzumním a nekompromisním světě. Není to jen nosný příběh a části tradiční choreografie, ale zejména jejich spojení s hudbou, která dává příběhu i choreografii život. Každý tanečník kamenného divadla dneška se dotkne více nebo méně tohoto baletu. Je to sen mnoha tanečníků. Naše současná inscenace navazuje na tradiční Labutí jezera, v něčem jde svou cestou, konstrukce a vyznění příběhu jsou poněkud jinou variací, než mohli naši diváci zatím vidět, uslyší i nové hudební fragmenty a uvidí nové variace a tance.
Věřím, že Labutí jezero, které baletní soubor velice rád tančí, naše diváky osloví a my jim tak poselství Čajkovského předáme." Více na www.operabalet.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: