Sezona baletu v kině začíná poctou legendárním choreografům

Sezona baletu v kině začíná poctou legendárním choreografům

Sezona baletu v kině začíná poctou legendárním choreografům

Královský balet v Londýně zahajuje už příští měsíc sezonu přímých přenosů do kin. Prvním přenosem bude 5. listopadu 2019 komponovaný večer klasického baletu, triptych choreografů Maria Petipy, Fredericka Ashtona a Kennetha MacMillana.

„Tato sezona obsahuje vše, co bych chtěl v Královském baletu vidět,“ prohlásil pro britský magazín The Stage umělecký šéf ROH Kevin O’Hare. „První polovinu tvoří velká díla našeho baletního dědictví, jako je Raymonda Act III nebo Coppélie. A pak je tu několik nových děl, jako je Labutí jezero nebo Projekt Dante Christophera Wheeldona,“ pokračuje.

Novou sezonu zahájí smíšený program klasického baletu. Triptych choreografů Maria Petipy, Fredericka Ashtona a Kennetha MacMillana představí všestrannost baletního souboru ROH – od klasických začátků ruského baletu přes britskou školu až po MacMillanovu techniku.

Hned dalším přenosem v prosinci bude balet Coppélie, pilíř klasického baletního repertoáru. Pohádkový balet v choreografii Ninette de Valois přinese na jeviště humor i prvky folklóru. Delibesova partitura je podkladem komplikované choreografie, v níž záleží na technické preciznosti a souhře celého souboru. Scénografii k baletu navrhl Osbert Lancaster.

Louskáček, slavný balet P. I. Čajkovského v inscenaci na náměty Ernesta Theodora Amadea Hoffmanna, se v předvánočním čase objevuje už pravidelně ze záznamu. Především v choreografii Petera Wrighta z roku 1984. Scénografie od Julie Trevelyan Oman se inspiruje vánočními motivy 19. století. Využívá poezie malovaných dřevěných hraček, teplých barev a kostýmů i uniforem, které jako by vzešly z dětských knížek nalezených na půdě.

V roce 2020 se pak příznivci baletu mohou těšit na inscenace Spící krasavice, Labutí jezero nebo Projekt Dante. Kompletní program baletních přenosů je na www.baletvkine.cz.

Sezóna 2019/2020
Concerto / Enigma Variace / Raymonda Act III (přímý přenos)
út 5. 11. 2019, 20:15

Coppélie (přímý přenos)
út 10. 12. 2019, 20:15

Louskáček (záznam)
út 17. 12. 2019

Spící krasavice (přímý přenos)
čt 16. 1. 2020, 20:15

The Cellist (přímý přenos)
út 25. 2. 2020, 20:15

Labutí jezero (přímý přenos)
st 1. 4. 2020, 20:15

Projekt Dante (přímý přenos)
čt 28. 5. 2020, 20:15

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

přenosy do kinVelká Británie

Královský balet v Londýně

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: