Shořelo divadlo Jacob‘s Pillow, dějiště slavného letního festivalu

Vyhořela divadelní budova proslulého tanečního centra Jacob’s Pillow. Informoval o tom deník The New York Times. Jacob’s Pillow je proslulé především pořádáním letního festivalu, který je nejstarší mezinárodně uznávanou akcí svého druhu ve Spojených státech.

Divadlo Jacob‘s Pillow před požárem. Zdroj Twitter.

Divadlo Jacob‘s Pillow před požárem. Zdroj Twitter.

Příčina požáru, který vypukl v areálu ve městě Becket ve státě Massachusetts, dosud není známá. Vyhořela jedna ze dvou vnitřních divadelních budov, Doris Duke Theatr, která byla z větší části ze dřeva. Provozovatelé areálu si přejí stavbu obnovit. „Zbyla jen hromada dřeva a železa. Kupodivu zůstalo jedno schodiště a jedna stěna,“ popsala scénu Pamela Tatge, výkonná a umělecká šéfka centra Jacob’s Pillow.

Centrum Jacob’s Pillow je tanečním centrem, školou a archivem, stejně jako dějištěm letního festivalu, jež každoročně navštěvují tanečníci, choreografové, ale také teoretici, pedagogové a studenti. Letos se festival neuskutečnil poprvé za svou 88letou historii, a to kvůli pandemii koronaviru. Vedení Jacob’s Pillow z toho důvodu propustilo 10 z 45 stálých zaměstnanců a zbylým snížilo platy.

Středisko momentálně vybírá finanční prostředky na obnovu zdevastovaného divadla. „Pokud zvažujete způsob, jakým nás podpořit v těchto těžkých časech, zvažte, prosím, dárcovství. Abychom i nadále byli křižovatkou tance, potřebujeme vaši podporu,“ uvádí Jacob’s Pillow na svých stránkách.

Bývalou farmu ve městě Becket zakoupil v roce 1931 Ted Shawn, průkopník moderního tance v USA. Spolu se svou ženou Ruth St. Denis zde založil respektovanou Denishawn Company. Manželé svým tréninkem formovali například Marthu Graham nebo Charlse Weidmana.

Zdroj: The New York Times

Témata článku

Doris Duke Theatr

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: