Slezské divadlo Opava uvede balet Othello

Slezské divadlo Opava uvede balet Othello

Slezské divadlo Opava uvede balet Othello

V neděli 26. ledna 2014 uvede baletní soubor Slezského divadla Opava premiéru baletu Othello od českého autora Jana Hanuše. Českým titulem tak SDO zahájí nový rok 2014, který je vyhlášen rokem české hudby. Choreografie se ujal Jiří Kyselák, scénu a kostýmy navrhl Josef Jelínek.
Skladatel Jan Hanuš (2. 5. 1915 Praha – 30. 7. 2004 Praha), studoval soukromě skladbu u Otakara Jeremiáše a na pražské konzervatoři dirigování u Pavla Dědečka. Ve svých kompozicích navázal na českou hudební tradici B. Smetany a A. Dvořáka. Jeho tvorbu charakterizuje bohatá melodika a velkorysá architektonika, skladby z doby německé okupace mají dramatický náboj (např. opera Plameny). Od roku 1960 začal používat nové kompoziční techniky (např. opera Pochodeň Prométheova). V sedmdesátých a osmdesátých letech pracoval se syntézou tradičních a nových hudebních prvků. Celoživotní zájem o duchovní hudbu vyvrcholil v Rekviem (1991–1995), složil osm mší, kantáty a oratoria, velikonoční oratorium Ecce homo a Triptych ke cti sv. Anežky české - Matky chudých, pět oper, tři balety, sedm symfonií, koncerty pro sólové nástroje a instrumentální miniatury i písničky pro děti a školní sbory. Jako redaktor se podílel na vydání sebraných prací A. Dvořáka a Z. Fibicha a spolupracoval na kritickém vydání děl Leoše Janáčka. Byl oceněn řadou státních uznání v době komunistického režimu, ale všechna tato vyznamenání v roce 1989 vrátil. V roce 1999 Václav Havel věnoval Janu Hanušovi za vynikající umělecké výsledky medaili Za zásluhy. Obdržel Cenu Bedřicha Smetany v roce 1999, v roce 2000 byl jmenován čestným občanem města Jirkova a v roce 2004 se stal čestným občanem města Jílové u Prahy.
V titulní roli Othella uvidíte Valerije Globu, roli Desdemony tančí Monika Globa, Tomáš Hoš se předvede v roli Jaga, Nikol Sukeníková byla obsazena do role Emilie, Cassia tančí Radovan Labanič, Karolína Walachová vystoupí v roli Biancy. Zdroj: SDO Foto: Petr Veselý

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: