Sněžná revoluce a příběh snowboardingu v Divadle Ponec

Soubor jiná prkna o. s. uvádí v Divadle Ponec 20. a 21. února v premiéře divadelní inscenaci Sněžná revoluce, která vtipnou formou vypráví příběh zrodu snowboardingu v Čechách. Pod vedením produkční Terezy Klapšťové a režisérky Zuzany Páleníkové vzniká netradiční pojetí současného divadla.Několikrát jsme se sešly s průkopníky tohoto sportu, poznaly jsme se s lidmi, jako je I. Dragoun, Pelikán, V. Rys… A jejich vyprávění nám sloužilo jako inspirace k vytvoření příběhu. Dovídaly jsme se zajímavosti a pikantnosti z doby, kdy tito dnes už (alespoň napohled) seriozní pánové řádili jako banda pankáčů...,“ říká Páleníková.
Parta přátel objevuje roku 1983 dosud neznámý styl „lyžování“. Navzdory době, která není nakloněna inovacím a novým myšlenkám, se společně snaží prosadit tento sport a spolu s ním i možnost svobodné volby – nejen jejich, ale i každého z nás… Výlet do dob, kdy snowboarding vznikal, zamíchal sportovní scénou a strhl mediální a komerční lavinu.
Pohybová choreografie vzniká pod taktovkou Tomáše Protivínského a Marka Svitka. Z pohybových prvků a figur, inspirovaných freestyle snowboardingem, vytvořili choreografii, v níž se kromě klasického hip-hopu a street dance objevují i akrobatické pasáže vycházející z dnešního parkour. Inscenace se odehrává v moderní skate U-rampě, zrealizované scénografkou Jitkou Nejedlou, která spolupracuje s tvůrci na vizuální podobě příběhu. O hudbu se postarala sound designérka Petra Horváthová s přizváním známého DJ Oriona.
Do konceptu hry byli herci vybráni tak, aby splnili specifické nároky svých rolí, při výběru byl podle tvůrců kladen důraz na konkrétní dovednosti. Pro pohybové role byli vybráni Vladimír Polívka a Jakub Gottwald. Pro ženské postavy, jež ztvárnily Petra Horváthová a Adéla Petřeková, byl nutný hudební talent, výčet doplňují herci Ivo Kubečka a Pavel Kryl. Soubor v neposlední řadě doplňuje profesionální snowboardista Matěj Novák, pro jehož roli je zvolena alternace v podání Jana Konečného.

Blíže o tvůrcích:
Tomáš Protivínský
se jako choreograf zaměřuje na hip-hop, Video dancing (RnB) a Street Jazz. Od roku 2007 je členem profesionální taneční skupiny Dance2xs Prague. Podílel a podílí se na taneční tvorbě řady projektů, které spadají do různých kategorií, od reklam po televizní pořady a taneční soutěže.
Marek Svitek je několikanásobným mistrem světa, Evropy i České republiky v různých disciplínách kickboxu. Má zkušenosti s freestyle karate, lightcontactem, klasickým boxem, thaiboxu a grapplingem.
Zuzana Páleníková je absolventkou DAMU. V současné době působí jako režisér a pedagog na Vyšší odborné škole herecké v Praze. Mezi její poslední projekty patří například pohybová inscenace Panenky v pražské Akropoli.
Jitka Nejedlá vystudovala scénografii na DAMU. S její prací se mohl divák setkat např. v divadle Disk nebo dále pak v uměleckých prostorách ROXY / NoD, kde se podílela na muzikálu Pornohvězdy. Kromě činoherních projektů připravila řadu loutkových představení. Zdroj: Divadlo Ponec

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: