Sólistka Národního divadla Rebecca King se představila na Gala of the Stars v Kalifornii

Sólistka Národního divadla Rebecca King se představila na Gala of the Stars v Kalifornii

Sólistka Národního divadla Rebecca King se představila na Gala of the Stars v Kalifornii

Sólistka baletu Národního divadla v Praze Rebecca King hostovala v srpnu ve Spojených státech amerických. Zúčastnila se Gala of the Stars v Kalifornii, které každoročně pořádá Festival Ballet Theatre. Jedná se o soubor Orange County's Premier Ballet Company, který spolupracuje s FBT's School Southland Ballet Academy a s významnými zahraničními hosty ze světa tance. Soubor založila v roce 1988 Salwa Rizkalla, která je zároveň organizátorkou festivalu a pozvala Rebeccu King na tuto akci. Gala of the Stars je prestižní událostí, jež představuje mladé tanečníky z celého světa. Je ve spojení se soutěží Youth American Grand Prix, která poskytuje nejlepším umělcům stipendia.
Organizátorka galavečera vybrala Rebecce King za partnera Daniela Camarga, sólistu baletu ze Stuttgartu, kterého tanečnice ND do té doby vůbec neznala. „S Danielem se mi tančilo skvěle, je dobrý a citlivý partner. Vycházel mi ve všem vstříc. Přestože jsme spolu strávili málo času, ztancovali jsme se výborně. Budu doufat, že spolu budeme zase pracovat,“ řekla o spolupráci Rebecca. Původně chtěla tančit se sólistou z Národního divadla, s kterým by měla více času na nacvičování. Zkoušení s novým partnerem bylo velmi náročné, duety na gala spolu trénovali pouze týden. Repertoár si sólisté vybírali sami, a to klasické pas deux z Dona Quijota a moderní duet Come Neve al Sole v choreografii Rolanda D´Alessia. Nejdříve trénovali obě čísla ve Stuttgartu, v působišti Daniela Camerga, kam tanečnice z Národního divadla odjela hned po skončení sezóny. „Zkoušeli jsme přímo v divadle, ale Daniel měl ještě představení, proto jsme cvičili, jen když měl pauzu nebo po práci. Zbytek jsme pak dopilovali v Kalifornii, kde nám dával připomínky můj známý Gennadi Saviliev, zkušený tanečník z ABT, což bylo skvělé a hodně nám to pomohlo,“ vypráví Rebecca.
Slavnostní gala se konalo 17. srpna v Irvine Barclay Theatre, moderním divadle, které má kapacitu 750 míst a bylo zcela vyprodané. Diváci byli potěšeni atraktivním programem, který zahrnoval například černé pas de deux z Labutího jezera, tarantellu, romantický duet z Romea a Julie a Umírající labuť. Během večera vystoupili přední tanečníci z Les Ballets de Monte Carlo, Staats Ballet Berlin, American Ballet Theatre nebo New York City Ballet.
Velký úspěch měl populární duet z Dona Quijota, který tančili Rebecca King a Daniel Camargo. „Měli jsme skvělé místo pro vystoupení, poslední před přestávkou. V publiku byli zřejmě především baletomani, na konci pas de deux z Dona Quijota projevovali velké nadšení, volali bravo a dlouze tleskali,“ popisuje galapředstavení tanečnice z ND, „Další číslo jsme uvedli v druhé části večera. Moderní duet byl laděn do italské atmosféry, zahrnoval hodně gest, hašteření a vtipu. Publikum se hodně smálo a dokonce i hvízdalo, byli jsme s výsledkem spokojeni.
Mediální zájem a propagace galavečera byla na české poměry nevídaná, billboardy byly po celém městě a právě foto Rebeccy King bylo na plakátech prezentováno. Také místní noviny psaly články o této akci a televize točila reportáže s medailonky tanečníků a ukázkami z představení. Nyní se sólistka ND připravuje na další gala, tento týden odjíždí hostovat s prvním sólistou Michalem Štípou do Miami. Foto: archiv R.K.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: