Soubor Holektiv byl vybrán pro mezinárodní projekt Roundabout Europe

Mezinárodní projekt Roundabout Europe, jehož cílem je podporovat outdoorové umění, zvolil pět projektů, které se letos stanou součástí iniciativy. Mezi 78 zájemci z celé Evropy uspěl český soubor Holektiv, jež se probojoval mezi pětici vybraných inscenací.
 

Letkyně. Foto Dita Havránková.

Letkyně. Foto Dita Havránková.

Projekt Roundabout Europe letos vstoupil do svého druhého ročníku. Jeho cílem je vybudovat síť rezidencí a festivalů pro outdoorové umění, pozvednout pouliční tvorbu na uznávanou uměleckou formu, zajistit přístup k novému publiku a tvůrce dovést k ekonomicky efektivní práci, aniž by ztratili své umělecké hodnoty. Pro vznik iniciativy se spojili ředitelé uznávaných festivalů outdoorového umění: nizozemského Spoffin festivalu, dánského Passage festivalu, britského festivalu Out There, českého festivalu KoresponDance a festivalu Imaginarius z Portugalska.

Vybraným skupinám umělců projekt zajistí dvě rezidence ve dvou různých evropských zemích, kontakt s místním publikem a možnost prezentace své práce i uměleckého kouče. Výsledky práce na rezidencích pak mohou soubory představit právě na partnerských festivalech.

Soubor Holektiv, který kombinuje divadelní postupy se současným tancem a novým cirkusem, zaujal porotu inscenací Letkyně. Ta je inspirována životem první české pilotky Boženy Laglerové. Tvůrkyně fascinuje, jak životní příběh Laglerové, která se od zmařené pěvecké kariéry dostala až k letectví, jímž chtěla předčít objekt své nešťastné lásky, ale také období, v němž Laglerová létala, a křehkost prvních letadel. Eva Stará, Andrea Vykysalá a Karolína Křížková, které tvoří Holektiv, svou práci po pobytu v rezidencích předvedou na festivalech Spoffin a Out There.

Dalšími projekty, které porota vybrala, jsou duo Gracie & Cristian ze Španělska s inscenací Fling, Third Hand Grouep ze Slovinska a jejich The Boat, soubor TwoMuch s Get Ready z Velké Británie a Etta Ermini Dance Theatre s inscenací dur de comprenure rovněž z Británie.

Zdroje: Roundabout Europe, Holektiv

Témata článku

LetkyněRoundabout Europe

Holektiv

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: