Současný tanec a pohybové divadlo na festivalu 4+4 dny v pohybu: 20 nahých performerů, Jan Martens, Blízký Východ, westernový Jeruzalém, premiéra DOT504 i taneční maraton

Současný tanec a pohybové divadlo na festivalu 4+4 dny v pohybu: 20 nahých performerů, Jan Martens, Blízký Východ, westernový Jeruzalém, premiéra DOT504 i taneční maraton

Současný tanec a pohybové divadlo na festivalu 4+4 dny v pohybu: 20 nahých performerů, Jan Martens, Blízký Východ, westernový Jeruzalém, premiéra DOT504 i taneční maraton

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu letos od 10. do 18. října oživí nejen netradiční pražská místa, ale nabídne i průlomová díla z oblasti tance a pohybového divadla. Na scéně Divadla Archa festival představí přední tvůrce z Rakouska, Belgie, Izraele a Norska, v divadle Ponec pak premiéru nového projektu souboru DOT504. Šest zahraničních tanečních inscenací, které uvádíme letos na festivalu, zdánlivě nespojuje žádné konkrétní téma, příběh či motto. Přesto, pokud by někdo chtěl spojitost najít, tak ji rozhodně najde. Rakouská choreografka Doris Uhlich a belgický choreograf Jan Martens a německý choreograf Stefan Dreher reflektují současnou společnost skrze masu svých tanečníků, izraelský choreograf Hillel Kogan a Yaniv Cohen z Norska sarkasticky konfrontují realitu na Blízkém východě s ostrou náboženskou kritikou, zatímco slovinští umělci Janez Janša a Iztok Kovač podobně jako slovenský choreograf Josef Fruček propadli ve své tvorbě tématu stárnutí a smrti,“ říká dramaturg divadelního a tanečního programu Pavel Štorek.
Taneční program festivalu zahájí v 10. a 11. října v Divadle Archa renomovaná rakouská choreografka Doris Uhlich, přezdívaná také jako „korpulentní tanečnice“. V představení more than naked 20 „naháčů“ spolu s autorkou v roli nahé DJky zboří divácké představy o těle, tanci, nahotě i životě. „Každý sval a záhyb našeho těla se v průběhu neuvěřitelně baví,“ říkají o more than naked sami tanečníci. Humorná studie nahoty se sociálně-politickým podtextem slibuje zábavu i v hledišti.

Jan Martens, výrazná osobnost mladé generace vlámských tvůrců, se po loňském pražském úspěchu představení Victor do Archy vrací 12. října s choreografií, ve které jde o jediné: neuskákat se k smrti. V představení The Dog Days Are Over osm tanečníků neúnavně skáče od začátku do konce, často na hranici transu a vyčerpání. Legendární americký fotograf Philippe Halsman tvrdil, že skok nás zbavuje masky a ukazuje naši pravou tvář. Janu Martensovi se daří nejen to, ale i konfrontace s otázkou, kde leží hranice mezi uměním a zábavou.
Festivalu se na 15. října do Divadla Archa podařilo zařadit i představení Iztoka Kovače, kultovní postavy slovinské taneční scény. Před dvaceti lety s průlomovým představením How I Caught a Falcon položil základy slovinského současného tance, spolu s režisérem a performerem Janezem Janšou nyní uvádí představení Falcon! Kovačovi je 51, Janšovi o rok méně. Společně si kladou otázky, které stále častěji rezonují i v českém prostředí: například co člověka ve zralém věku ještě táhne na jeviště a jak vlastně může vypadat takový tanec „starců“?
Ve společném večeru s představením Falcon! uvede festival další lahůdku nejen pro příznivce pohybového umění, představení We Love Arabs. Izraelský choreograf Hillel Kogan studoval u Merce Cunninghama a dnes mimo jiné působí v Batsheva Dance Company. Do Prahy veze inscenaci, kterou kritika označila za provokativně politickou, přesto nesmírně zábavnou. Proti sebe staví dva tanečníky – jeden bude mít časem na triku načmáranou Davidovu hvězdu, druhý na čele černý půlměsíc. Jeden má rád hummus, druhý pita chléb. Zvládnou to, i když jsou „jen“ na scéně?

Sérii tanečních představení v Divadle Archa uzavře 16. října vtipný, multikulturní, taneční komentář o tom, co si lidé myslí o Jeruzalému. Norský tanečník izraelského původu Yaniv Cohen, aktuálně člen prestižního souboru Carte Blanche, zaznamenal ruční videokamerou odpovědi obyvatelů Jeruzaléma na otázku, proč je pro ně město důležité. V představení How hard can it be? se mísí groteskní pojetí s westernovou estetikou a přesvědčením, že humor může bořit zdi a odkrýt lidskou stránku traumatických událostí.
V divadle Ponec proběhne v rámci festivalu světová premiéra nového díla Collective Loss of Memory českého souboru DOT504 a RootLessRoot Company. Pod vedením kmenových choreografů řeckého souboru, Jozefa Fručeka a Lindy Kapetaney, pět výjimečných tanečníků z pěti zemí uchopí téma fyzické agrese a touhy po zabíjení.
Pomyslný taneční maraton na festivalu 4+4 dny v pohybu doplní 16. října po celý den v Divadle Archa maraton skutečný. Německý tanečník, choreograf a pedagog Stefan Dreher se nechal inspirovat tanečními maratony, které byly populární ve 20. letech minulého století v USA. Podle Drehera se taneční maraton hodně podobá maratonu běžeckému. V České republice povede svůj taneční maraton už podruhé, tentokrát s profesionálními tanečníky – studenty pražské Konzervatoře Duncan Centre, antverpské Koninklijk Conservatorium a s hudebníky z taktéž antverpské AP Hogeschool.

Letošní festival 4 + 4 dny v pohybu kromě tanečně-pohybových představení nabídne celou řadu aktuálních, provokujících, zajímavých a podnětných akcí napříč žánry – od divadla, přes výstavy, audiovizuální projekty až po diskuse a komentované procházky. Rozsáhlý program nabídne například velkou výstavu současného výtvarného umění v nevyužitém Paláci U Stýblů v srdci Prahy na Václavském náměstí, belgické a nizozemské projekty odehrávající se mimo zavedené divadelní prostory nebo mezinárodní sympozium Czech Crash za účasti mnoha zahraničních pořadatelů z oblasti performing arts. Z českých umělců uvede festival premiéry nových představení souborů divadlo VOSTO5, Ryba Řvoucí, SPAM 6 (Vladimír 518, Ondřej Anděra, David Vrbík) nebo Light Studio. Program kromě festivalových tanečních scén, Divadla Archa a Divadla Ponec, proběhne v Paláci u Stýblů, ve Studiu Alta, v bývalém Ústředí lidové umělecké výroby na Národní třídě a na dalších netradičních místech. Více informací o celém programu najdou zájemci na www.ctyridny.cz. Videa:
We Love Arabs - trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Xb86J7LO1EY
The Dog Days Are Over - trailer: https://vimeo.com/99227334
How hard can it be – trailer: https://vimeo.com/86980763

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: