Spirituál kvintet a Bohemia Balet

Spirituál kvintet a Bohemia Balet

Spirituál kvintet a Bohemia Balet

Legendární folková kapela a mladí tanečníci v choreografii Petra Zusky vystoupí v jedinečném večeru 17. dubna 2011 na prknech Stavovského divadla. Spirituál kvintet, první folková skupina v České republice byla založena na podzim roku 1960. O 50 let později, právě na podzim, proběhl jubilejní koncert ve Stavovském divadle v rámci představení Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hl. m. Prahy s názvem Růže.
"S opravdovým dojetím jsme pak sledovali krásnou choreografii Petra Zusky a excelentní výkony mladičkých tanečnic a tanečníků ze souboru Bohemia Balet, které před námi oživily starodávné, prostinké nápěvy z našeho prvního alba Písničky z roku raz dva. Ty písničky byly starodávné hned nadvakrát: Jednak šlo většinou o dávno zapomenuté popěvky, které se často dochovaly jen v podivné notaci loutnových tabulatur z doby rudolfínské (a my byli prvními, kdo je tenkrát „vzkřísili“) jednak jsou to znějící vzpomínky na dobu našeho mládí – natáčeli je ti nejstarší z nás roku 1971!", říká Jiří Tichota.
Spirituál kvintet divákům představí současný repertoár, který zahraje v nové sestavě. V živém provedení zazní ukázky dalších žánrů, kterými se v uplynulých padesáti letech pravidelně věnovali: Spirituály a gospely, ukázky z přebohaté studnice světového folku, domácí lidové písně, další pozdravy renesance i vlastní tvorba. Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: