Stanislav Buzek dnes slaví významné jubileum

Stanislav Buzek dnes slaví významné jubileum

Stanislav Buzek dnes slaví významné jubileum

Tanečník a pedagog Stanislav Buzek (* 2. června 1936) se dnes dožívá významného životního jubilea.

Stanislav Buzek navštěvoval baletní školu Zdenky Zabylové. V roce 1955 absolvoval Taneční konzervatoř v Praze, kde navštěvoval hodiny klasického tance dr. Mariany Tymichové. Na tu ve své knize Stanislav Buzek Danseur noble z roku 2004 vzpomíná: „Své baletní a pedagogické zkušenosti získala v Brně a Paříži. Nebyla přehnaně přísná a nechávala nám určitou volnost podle našich fyzických dispozic. Díky ní jsem se naučil čistotě a přesnosti provedení od základních baletních prvků až po komplikované kombinace.“ Později studoval také u Konstantina Sergejeva v tehdejším Leningradě.
Krátce působil v baletní skupině Armádní opery, kterou vedl Luboš Ogoun. V letech 1955 – 1965 tančil v baletu Národního divadla. Šéfem souboru byl v té době Buzkův bývalý profesor tance s partnerem, Antonín Landa. Dvouletou vojenskou službu strávil v Uměleckém vojenském souboru, kde také vedl tréninky a tvořil své první choreografie. Vyučoval na Taneční konzervatoři, mezi jeho žáky patřili Bohumil Reisner nebo Vlastimil Harapes.
Erich Walter, šéf baletu v Düsseldorfu, který přijel v 60. letech do Prahy, nabídl Stanislavu Buzkovi angažmá. Ten na tuto událost vzpomíná: „V baletním sále Národního divadla jsem mu předvedl několik variací z baletů. Když mne následující den uviděl v představení Popelky jako Prince, smlouva do Düsseldorfu byla domluvena.“ (Stanislav Buzek Danseur noble, 2004)
Léta 1965 – 1970 tak Buzek strávil jako sólista v düsseldorfské Německé opeře. Rovněž se účastnil řady zahraničních turné a pohostinských vystoupení. Tančil hlavní role v baletech Don Juan, Popelka, Stvoření Prométheova, Pták Ohnivák a dalších. V Českém tanečním slovníku čteme, že byl „výjimečně disponovaný tanečník typu danseur noble s vytříbenou technikou a čistou formou klasického tance“.
Na počátku 70. let 20. století se rozloučil s aktivní kariérou a otevřel si v Düsseldorfu baletní školu. V roce 2000 se z Německa přestěhoval zpět do Prahy.

Oslavenci přejeme všechno nejlepší a mnoho zdraví a radosti do dalších let!

Zdroj: Stanislav Buzek Danseur noble, Český taneční slovník

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: