Studio ALTA chystá poslední taneční premiéru roku 2013 v režii souboru ME-SA

Studio ALTA chystá poslední taneční premiéru roku 2013 v režii souboru ME-SA

Studio ALTA chystá poslední taneční premiéru roku 2013 v režii souboru ME-SA

V pátek 6. prosince a v sobotu 7. prosince proběhne poslední taneční premiéra roku 2013 holešovického Studia ALTA. Soubor ME-SA přichází po úspěšném česko-slovenském projektu Much More Than Nothing s česko-švédskou koprodukcí s názvem Swarming. Autorem konceptu a vůdčí postavou projektu je švédský tanečník a choreograf Rasmus Ölme, bývalý tanečník souboru Ultima Vez Wima Vandekeybuse.
Swarming
je setkáním osmi osobitých tanečníků, kteří si před zraky diváků usazených do kruhu jako v aréně snaží zahrát hru, jejíž pravidla se v nepravidelných intervalech mění. Swarming vychází a završuje Ölmeho doktorské studium na univerzitě DOCH (University of Dance and Cirkus) ve Stockholmu. Cílem projektu je snaha hravým způsobem redefinovat pojem choreografie a umělecké výpovědi vůbec jako něčeho, co nemůže existovat bez bezprostřední reakce na okolí a je v neustálém procesu přeměny.
Naše práce vychází z relativizace takových pojmů, jakými jsou divák, kompozice, kinestetická přítomnost, či čas a prostor, tedy prvky, které jsou obvyklou součástí výstavby choreografie. Zabýváme se tím, co znamená čas, pohled, gesto, pohyb v prostoru ve vztahu ke sdělení a sdílení s divákem. Snažíme se nalézt souhru osmi těl v jedinou masu neexistujícího, ale představitelného těla,“ uvádí k inscenaci Rasmus Ölme.
Švédský choreograf Rasmus Ölme patří k uznávaným choreografům, tanečníkům a pedagogům. V Praze jsme ho mohli opakovaně vidět jako performera i pedagoga, a to v Divadle Archa v představeních souboru Ultima Vez a jako pedagoga na pražské HAMU i ve Studiu ALTA. Ölme si ke spolupráci na tomto projektu přizval tanečníky s rozdílnou profesní zkušeností – na jevišti se setkává tanečník Forsythe Company s performerkou od Jana Fabreho či tanečnicí spolupracující s Karen Foss. ME-SA se tentokrát představí ve složení Martina Hajdyla Lacová, Karolína Hejnová a Andrea Opavská, jež společně tančily již v projektu Much More Than Nothing, který figuroval na seznamu dvaceti evropských „Priority Companies List 2013“ networku Aerowaves. Zdroj: Studio ALTA

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: