Sumako Koseki potřetí v Alfredu ve dvoře

Sumako Koseki potřetí v Alfredu ve dvoře

Sumako Koseki potřetí v Alfredu ve dvoře

V úterý 19. února se v Divadle Alfred ve dvoře představí významná představitelka japonského tanečního stylu butó Sumako Koseki s premiérovým kusem Gold and Powder. Pokud jde o butó, vzniklo zde mnoho nedorozumění – butó bývá považováno za tanec přízraků, něco děsivého a podobně. Ale v butó jde o hledání světla v temnotách, jde o to, aby světlo bylo v temnotě vidět jasněji. To je i důvodem vzniku představení Gold and Powder. Představení je volně inspirováno tvorbou japonského buddhistického básníka Kenji Miyazawy. Jeho premiérovému uvedení v České republice bude předcházet čtyřdenní intenzivní workshop pod vedením Sumako Koseki pořádaný 14. - 17. února  v Slavoji Holešovice. Zájemci si můžou rezervovat místo na e-mailu bilejovak@jinonice.cuni.cz. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách divadla.
Jaká bude inscenace Gold and Powder: „Tanečnice je rozdělena mezi zlato a prach. Zlato zde vyvstává jako obraz silné touhy, jako kněžská vznešenost a jas. Vidíme její touhu po kráse mytické postavy, symbolizovanou zlatou matérií. Tanec zlaté ženy naruší jemňoučký prach snášející se jako sníh, jako okvětní lístky. Její tělo se pomalu rozpadá. Zlatý a skvostný vesmír se kousek po kousku ztrácí v mlze a mění se v tisíce zrnek prachu. Ztrácí něco důležitého? Nebo je snad obdařena jiným světlem? Sumako dál tančí v tomto světě z prachu a ztvárňuje tak nejvlastnější povahu tance butó.
Sumako Koseki se umělecky formovala v Japonsku pod vedením velkých mistrů kabuki a butó. Její umělecká dráha započala v roce 1977 na festivale v Nancy ve Francii. Od té doby během spolupráce s Grotowskim, Adrienem a dalšími umělci rozvinula svůj vlastní styl tance butó, ve kterém spojuje jasnou dramaturgickou strukturu a práci s nevědomím. V Alfredu ve dvoře již uvedla představení Mad-âme a E puits…et puis?. Více: http://www.alfredvedvore.cz/cs/ Zdroj: Alfred ve dvoře

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: