Svěcení jara v Plzni

Svěcení jara v Plzni

Svěcení jara v Plzni

Svěcení jara skladatele Igora Stravinského v provedení baletu Divadla J. K. Tyla bude mít premiéru v sobotu 16. ledna 2016 na Malé scéně Nového divadla v Plzni. Autorkou libreta, choreografkou a režisérkou inscenace je Alena Pešková.
Stravinského Svěcení jara bylo inspirováno pohanskými slovanskými rituály, provázejícími ožívání přírody po kruté zimě – tancem k uctění země, jenž vrcholí obětováním jedné z dívek bohu jara. A právě oběť ve spojení s uměleckou tvorbou se pro Alenu Peškovou stala vůdčím tématem inscenace: „První část se odehrává částečně v době Stravinského a částečně v budoucnosti, čemuž odpovídá i krokoslovník. Stravinskij vzpomíná na budoucnost, objevují se zde CD s jeho hudbou a články o něm. Z hlediště vystupuje žena, která se dostává do jeho doby a stává jeho múzou… Podněcuje ho, aby napsal, co mu opravdu zní v hlavě, překonal obavy z nepochopení i ztráty finančního zajištění. A Stravinskij píše hudbu, za niž je publikem kamenován… Celé to končí to apoteózou, že láska překoná vše…“
Uspořádání hlediště do tvaru U v komorním prostoru Malé scény zintenzivní kontakt s účinkujícími, tvořícími své mandaly z obilných zrn v bezprostřední blízkosti diváků. Scénu vytvořil bratr choreografky Richard Pešek jr., kostýmy jsou společným dílem Moniky Kletečkové a Aleny Peškové. Hudebně na inscenaci spolupracoval Lumír Havlas. V postavě Stravinského se budou střídat Miroslav Hradil a Martin Šinták, jeho Múzu ztvární „femme fatale“ Jarmila Dycková v alternaci s Janou Schweitzerovou. Role Oběti na sebe za asistence chóru berou Karolína Beerová či Anna Srncová, Michal Kováč nebo Ondřej Martiš.

Zdroj: Divadlo J. K. Tyla v Plzni

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: