Světlý pramen – humorná parodie na socialistický realismus v dalším baletním přenosu

V neděli 29. dubna v 16:45 čeká diváky Baletu v kině další lákavý titul – přímý přenos Šostakovičova zakázaného baletu Světlý pramen, revidovaného Alexejem Ratmanským. Poslední Šostakovičův balet (1935) se hned od počátku těšil oblibě u publika, zato vzbudil odpor u vládnoucí garnitury a přinesl tvůrcům nemilé důsledky. Šostakovičovy skladby byly zakázány, libretista Adrian Pjotrovskij byl poslán do gulagu a choreograf Fjodor Lopuchov nemohl dál tvořit. Komediální balet tak upadl v zapomnění, až v roce 2003 se mladý ruský choreograf Alexej Ratmanský rozhodl oprášit staré libreto a dát mu ve svobodnějším světě nový život.
Balet má triviální komediální děj, odehrávající se na ruském kolchozu, ideální námět pro parodii socialistického realismu a kolektivního úsilí dělníků o lepší zítřky – styl humoru, pro který má český divák obzvláště velké pochopení. Šostakovič ukryl do partitury mnoho „prohnilých západních formalistických“ hudebních referencí jako tango, polka nebo charleston. Původní choreografie Fjodora Lopuchova se nedochovala, Alexej Ratmanskij tak na originální libreto a hudbu vytvořil novou. V hlavních rolích se představí heroické hvězdy Bolšoje v novém, komediálním světle: Světlana Luňkina, Ruslan Skvorcov, Maria Alexandrova a Michail Lobuchin.
Alexej Ratmanskij patří k dnešním nejúspěšnějším choreografům. Zřejmě i zásluhou ohlasu na Světlý pramen se stal ředitelem Bolšoj baletu (2004–2008). Světlý pramen mu rovněž vysloužil cenu kritiků National Dance Award (2006). Alexej Ratmanskij v sobě spojuje dokonalou znalost tradice ruského baletu se západní zkušeností. Je držitelem baletního „oskara“ – Benois de la Danse (2005) za choreografii Anny Kareniny. Získal rovněž nejvyšší uměleckou cenu v Rusku - Zlatou masku (2007) za choregrafii Jeu de Cartes pro Bolšoj balet. Od roku 2009 působí jako rezidentní choreograf ABT – American Ballet Theatre v New Yorku.

Česká kina participující na přenosu Světlého pramene:

Praha, kino Světozor, www.kinosvetozor.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Olomouc, kino Metropol: www.kinometropol.cz
Jablonec nad Nisou, kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Třeboň, Kino Světozor: www.kinotrebon.cz
PROGRAM SEZÓNY 2011/2012 PROJEKTU BALET V KINĚ

BALET PAŘÍŽSKÉ OPERY
=================
ROMEO A JULIE
Choreografie: S. Waltz
Hudba: H. Berlioz
15. května 2012 v 19:15 (živě)

BOLŠOJ BALET
=========
RAYMONDA
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: A. Glazunov
24. června 2012 v 16:45 (živě)

KRÁLOVSKÝ BALET, LONDÝN
===================
MARNÁ OPATRNOST
Choreografie: Fryderyk Ashton
Hudba: F. Herold
16. května 2012 ve 20:15 (živě)

LA BAYADERE
Choreografie: Rudolf Nurejev
Hudba: Ludwig Minkus
DCP záznam
Datum dle nasazení kina
Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: