Synchronicity - derniéra choreografie Michala Záhory a souboru NANOHACH

Synchronicity - derniéra choreografie Michala Záhory a souboru NANOHACH

Synchronicity - derniéra choreografie Michala Záhory a souboru NANOHACH

Divadlo Ponec uvede 4. dubna od 20 hod. v derniéře projekt Michala Záhory Synchronicitytaneční duet zachycující skryté souvislosti motivů chování lidí, které vycházejí z vnitřních, nevědomých impulsů. Tato hra o partnerském nesouladu i disharmonii vlastních představ získala nominaci na Cenu SAZKY za „objev v tanci” 2006. Lea Švejdová si navíc za svůj výkon odnesla ve stejném roce Cenu za interpretaci. V rámci tohoto večera bude uvedena také choreografie Jarka Cemerka Void Amongst Humans.
Michal Záhora je tanečníkem, choreografem a pedagogem. Jako tanečník získal široké zkušenosti v zahraničních angažmá tanečních souborů (soubor Roberta Zapally /Itálie/, národní soubor Carte Blanche /Norsko/, Scottish Dance Theatre /V. Británie/) a také při spolupráci s mnoha zahraničními choreografy. Od roku 2005 je členem české skupiny NANOHACH v rámci které vytvořil ještě představení Resonance. Oba projekty byly prezentovány s úspěchem u diváků i kritiky nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Michal Záhora je od roku 2009 ředitelem Konzervatoře Duncan centre a v tomto roce je jedním z členů mezinárodní poroty festivalu Česká taneční platforma.
Soubor NANOHACH založilo v roce 2004 několik absolventů Konzervatoře Duncan centre. Jejich cílem platným dodnes bylo vytvořit platformu pro realizaci tanečně-divadelních projektů na vysoké profesionální úrovni a tvůrčím způsobem úzce spolupracovat se zahraničními choreografy a uměleckými subjekty. Soubor působí v posledních letech především v pražském divadle Ponec a v holešovickém Studiu ALT@ – Hala 30. Velmi často vstupují NANOHACH do veřejného prostoru (České Centrum Praha, Společnost F. Kafky, kino Aero, Botanická zahrada, metro Florenc a další pražské exteriéry, galerie, nádražní budovy a tovární haly). Výběr z projektů: Portrét (ch.: I. M. Popovici /RO/, Cena SAZKY 2007 za „objev v tanci“ a Cena za interpretaci 2007), -gracerunners- (ch.: K. Foss /NO/), Resonance (ch.: M. Záhora), Miluj mě (ch.: N. Charnock /UK/), Zločin a trest – pohybová skoroopera (r.: J. Komárek, Cena za nejlepší light design 2010), Kdo je Annik? (ch.: P. Fornayová /SK/), Brut (ch.: Fabrice Ramalingom /FR/). Soubor mnohokrát vystupoval také v zahraničí (Anglie, Argentina, Francie, Irsko, Izrael, Maďarsko, Německo, Norsko, Pákistán, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Srbsko, USA, Španělsko). Zdroj: Divadlo Ponec Foto: Vojtěch Brtnický

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: