TANCE PRAHA 2015 nabídne v Plzni nejen Sashu Waltz

Mezinárodní festival TANEC PRAHA 2015 nabídne Plzni ve spolupráci s Evropským hlavním městem kultury a dalšími místními partnery mimořádný program, ve kterém nechybí hvězda světového formátu, mezinárodní site-specific projekty, dětská představení, ale i taneční rozcvičky pro veřejnost. Zavítá také do dalších míst Plzeňského kraje – Kladrub, Klatov, Nečtin a Šťáhlavic.
Travelogue I – Twenty to Eight
je dílem, které vyneslo Sashu Waltz na špičku evropské taneční scény. Už jen fakt, že je má na repertoáru více než 20 let a stále je o ně zájem, vypovídá o jeho výjimečnosti a originalitě. Počátkem 90. let zásadně ovlivnilo rozvoj tanečního divadla jako specifického propojení fyzické akce s divadelními prvky včetně užití naprosto běžné divadelní scény. „Vše se odehrává v kuchyni. Vztahy, dialogy, napětí i uvolnění. Sasha si hraje s každou situací a vtipně reflektuje naše denní pocity a zkušenosti. Vybírá si k tomu skvělé individuality – interprety,“ dodávají organizátoři.
Jsem opravdu rád, že díky spolupráci s TANCEM PRAHA najdou diváci v programu Plzně 2015 takový poklad, jako je představení souboru Sasha Waltz & Guests. Na rozdíl od úspěšných výstav trvá divadelní představení jen několik desítek minut, proto je těžké v tomto ohledu spoléhat na doporučení přátel – další šance prostě není. Věřím, že plzeňští diváci využijí této unikátní možnosti vidět hvězdný evropský soubor ve vrcholné formě. S trochou nadsázky se z DEPO2015 stane 15. června malý kus Berlína v Plzni, za který ovšem diváci nezaplatí 50 a více euro, ale pouze 15,“ říká programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.
V rámci zahájení festivalu TANEC PRAHA v Plzni ožije celý areál DEPO2015. Už od 19 hodin ho roztančí český CreWcollective spolu s holandským Studiem Zijspan a po skončení představení Sashy Waltz bude pokračovat s druhou částí site-specific projektu s názvem Performativní biograf.
DEPO2015 bude pak hostit dvě další představení festivalu. 17. června uvede plzeňská rodačka a Tanečnice roku 2013 Markéta Vacovská za živého doprovodu Lenky Dusilové představení One Step Before the Fall, ve kterém se režisér inscenace inspiroval životními osudy Muhammada Aliho.
Závěr festivalu bude v Plzni patřit 25. června opět v DEPO2015 valonské dvojici Nicole MossouxPatrick Bonté. Inscenace Histoire de l’imposture (volně přeloženo: Historie přetvářky) přináší výpověď o tom, co se skrývá pod pozlátkem šatů a maskami líčení. Je to jakási stylizovaná metafora prostého rčení „šaty dělají člověka“, která silné taneční individuality žene v rychlém tempu ke zbavení se klišé a svobodnému projevu.

Tanečníky potkáte i v parku nebo kavárně
V rámci festivalu Japan Fest 2015 se společně s dalšími českými tanečníky představí japonský choreograf Yukio Suzuki. 13. června roztančí anglický park zámku Kozel ve Šťáhlavicích a 16. a 17. června pak Mlýnskou strouhu v centru města. „S desítkou českých tanečníků a televizními moderátory se 23. a 24. června představí německý performer Micha Purucker. Netradiční choreografická instalace za výlohou galerijní kavárny Íčko v Sedláčkově ulici bude k vidění po dobu 2 hodin a diváci ji mohou sledovat z ulice,“ upřesňuje Veronika Hladká, manažerka pro regiony. V kavárně DEPO2015 je pak 25. června doplní Alexandra Karabelas s česko-německým tanečním projektem kladoucím si otázky o historii i současnosti dvou sousedících zemí.

Něco navíc pro děti – Svět z papíru v Papírně
Třikrát během jednoho dne se promění plzeňská Papírna v magický Svět z papíru. Mirka Eliášová ukáže 23. června dětem i dospělým, co všechno dokáže obyčejný kancelářský papír. Hravé interaktivní představení pro 4 tanečníky, hudebníka a listy papíru se odehraje v 9 a 11 hodin pro školy a odpoledne v 16 hodin pro rodiče s dětmi od 6 let.

TANEC PRAHA k světu.
Na Náplavku k světu. se po roce vrátí Taneční rozcvičky pro veřejnost, promítání tanečních filmů od Mossoux-Bonté a Performativní biograf CreWcollective a Studia Zijspan, který si pohrává s realitou, projekcí a vrstvením časových rovin.

Taneční léto pod plzeňským nebem
Již druhým rokem pokračuje spolupráce TANCE PRAHA a Divadelního léta. 17. června od 21 hodin se v Proluce odehraje inscenace Adély Laštovkové-Stodolové Malá smrt. Proč právě toto představení vysvětluje Vilém Dubnička: „Pohybová inscenace Malá smrt je svou poetikou velmi blízká atmosféře představení Divadelního léta. Je v ní humor, láska i drama. Za osm let už trochu známe vkus diváků našeho festivalu a snažili jsme se pro ně vybrat to nejlepší. Malá smrt je šitá na venkovní produkci, takže se v Proluce bude skvěle vyjímat. Divadelnímu létu je blízká i tím, že v ní hrají herci. Jsou pochopitelně i dobrými tanečníky a tyto dva žánry v Malé smrti právě spojují.“ Tatáž choreografka bude spolupracovat na nové produkci Divadelního léta s režisérem Vilémem Dubničkou – na inscenaci NOs.

Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu, která před více než 5 lety dovedla kreativní tým Plzně 2015 až k získání titulu Evropské hlavní město kultury, o programu na Plzeňsku říká: „Když jsme připravovali celý projekt Plzeň 2015, měli jsme několik zásadních záměrů – otevřít Plzeň mezinárodní spolupráci a umožnit místním umělcům vstup do projektů pod vedením zahraničních umělců, vytvořit zázemí pro tvorbu a umělecké rezidence v Plzni a celém kraji a také odrazit se rokem 2015 k trvalé evropské spolupráci a rozvoji kulturní turistiky. V oblasti tance se nám větší část těchto cílů daří naplňovat, jakkoli to není snadné a řada prostor je otevírána až během roku. Držím stávajícímu vedení projektu palce, aby se toho trvalého podařilo realizovat co nejvíce.“

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: