TANCESSE 2012 – mezinárodní festival tance, tanečního a pohybové divadla v Brně

TANCESSE 2012 – mezinárodní festival tance, tanečního a pohybové divadla v Brně

TANCESSE 2012 – mezinárodní festival tance, tanečního a pohybové divadla v Brně

Ve dnech 11. - 13. května se v Brně uskuteční mezinárodní festival tance, tanečního a pohybového divadla TANCESSE 2012. Jedná se o čtvrtý ročník projektu, kterého se účastní zájmové soubory a základní umělecké školy z různých koutů republiky. Zahraničním hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá Pohybové studio Cyranovy boty ve spolupráci s Lužánky – střediskem volného času. Část akcí se koná v Bezbariérovém divadle Barka.
Festival bude zahájen vernisáží k výstavě tanečních fotografií v prostorách SVČ Lužánky. I ta bude ve znamení pohybu. Fotografie na živých stojanech budou k vidění v 18 hodin ve velkém sále Lužánek a pak se přesunou do přilehlého parku. Páteční podvečer v průběhu vernisáže bude uvedeno několik tanečních a pohybových choreografií. Ve 20 hodin v lužáneckém sále Ornis uvede svoje úvodní představení pořádající soubor: diváci se s ním ocitnou v Kavárně. Cyranovy boty naservírují nejrůznější druhy kávy po svém – v pohybu a v rytmu. Ostatní choreografie zatančí další soubory v sobotu odpoledne i večer a v neděli odpoledne v Divadle Barka (program na www.tancesse.cz).
Dopoledne v sobotu a neděli budou probíhat taneční a pohybové dílny. Několik z nich bude v SVČ Lužánky (Africký tanec, Kontaktní improvizace), dále v Tanečním studiu NO FEET (Body percussion, Flamenco, Umění v pohybu), Dílna Integrovaný tanec bude v Divadle BARKA a Výrazový tanec v sokolovně v Králově Poli.
Festival se charakterizuje zvoleným ústředním tématem Pohyb – tanec – divadlo, které se line celým průběhem festivalu. Přehlídka nabízí mnoho námětů pro tvořivou divadelní a taneční práci, specificky pro spojení fenoménu DIVADLO a TANEC v podání mladých tvůrčích lidí. Výstava bude k vidění do konce června v Divadle BARKA. Účastníci jsou zváni na jakoukoli část festivalu – představení, workshopy i diskuse s diváky, mohou se registrovat jako aktivní účastníci a za 600 Kč mít vstup na všechny akce festivalu včetně dílen v oba dny.
Pohybové studio Cyranovy boty působí jako občanské sdružení při Středisku volného času Lužánky v Brně od června 2001. Soubor je určen mládeži ve věku od 16 let, včetně pohybově handicapovaných, se zájmem o tanec, pohyb, rytmus a divadlo. Činnost probíhá formou pravidelných zkoušek a občasných víkendových soustředění, probíhajících v Lužánkách, v Bezbariérovém divadle Barka (se kterým soubor úzce spolupracuje), i mimo Brno. K pravidelné činnosti souboru patří každoroční letní taneční a bubnovaní dílna, pravidelné taneční večery (Svatojánská Barka, Večer na přidanou), účast na různých tanečních seminářích a divadelních přehlídkách, a realizace celostátního festivalu tanečního a pohybového divadla Tancesse.
Hlavní náplní tréninků je příprava a realizace vlastních představení v oblasti pohybového a rytmo divadla. Věnují se současným  tanečním technikám, kontaktní improvizaci, analýze pohybu, improvizacím, bubnování na africké bubny a všeobecně hře s rytmem. V neposlední řadě jsou zde zahrnuty i prvky z oblasti taneční terapie, jevištního výrazu a dramatické výchovy. Soubor Cyranovy boty za dobu své existence vytvořil na 30 představení, účastnil se přehlídek a festivalů u nás i v zahraničí a realizoval řadu projektů. V brněnském regionu má v současné době jedinečné postavení, jelikož se ve své umělecké činnosti soustředí na zapojení tělesně postižených mladých lidí skrze nalézání nových cest k využití svého handicapu v umělecké oblasti.
Více: www.tancesse.cz a www.cyranovyboty.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: