Tanec a Handicap je festival stoprocentní integrace

Tanec a Handicap je festival stoprocentní integrace

Tanec a Handicap je festival stoprocentní integrace

Ve dnech 14. až 16. března 2014 se v brněnském Bezbariérovém divadle BARKA uskuteční třetí ročník unikátního festivalu Tanec a Handicap. V letošním roce se ho zúčastní 7 tanečních souborů složených z osob s handicapem i bez něj. Pětice z těchto seskupení bude ve dnech festivalu spolupracovat na vzájemné koordinaci a v sobotu 15. 3. předvedou sjednocené představení na téma Geometrie. Na vystoupení hostujících souborů se diváci mohou přijít podívat v pátek 14. 3., kdy se představí bratislavští Len tak tak a brněnští studenti Ateliéru výchovné dramatiky neslyšících na JAMU.
Festival je od roku 2010 pořádán každé dva roky pod záštitou brněnského Kulturária. Témata společného představení (Čtvero, Duha, Geometrie) jsou vybírána tak, aby souborům umožnila svobodu v tvoření a zároveň pomohla všem účastníkům spojit se v jedno těleso, které se nebojí vyjádřit své myšlenky pohybem a tancem. Večerní vystoupení jsou dostupná pro veřejnost. Tato představení jsou jedinečná nejen zapojením tělesně handicapovaných umělců, ale také svým výjimečným pojetím tance, který publiku nabízí nový úhel pohledu na handicap jakožto na prostředek uměleckého vyjádření.
Stále následujeme naučené způsoby myšlení, jednání, naplňujeme vzorce, které jsou výsledky vlivu našich předků a našeho charakteru. Je možné lidstvo rozdělit na ty, kteří vnímají a dobývají sociální prostor přímo, a lidi, kteří ho dobývají a vnímají nepřímo, tedy kruhově. Obě tyto skupiny však trpí jistým handicapem. Nikdy nenahlédnou způsobu myšlení toho druhého. Nikdy se k sobě nepřiblíží, pokud nevybočí ze svých zajetých kolejí či kruhů. Nenajdou k sobě cestu. Lidé tak vědomě vstupují do jakéhosi vědomého otroctví, jistota kruhů či čar (linií) je pro ně důležitější než svoboda.“ (soubor Cyranovy boty o Geometrii)
Festival zahrnuje také workshopy vedené profesionály, které slouží jako naplnění programu nejen pro členy hostujících souborů, ale také veřejnosti, která má o tyto aktivity zájem. Předprodej vstupenek na festival Tanec a handicap byl zahájen 19. února a instrukce k jejich rezervaci naleznete na stránkách festivalu. Odkazy: www.tanecahandicap.cz / www.facebook.com/tanecahandicap

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: