Tanec a performance art na 25. ročníku Divadelní Flory

Sedm desítek akcí na rekordních třinácti scénách nabídne 25. ročník Divadelní Flory, který startuje již v pondělí 9. května 2022. Jeden z největších tuzemských festivalů bude v Olomouci až do soboty 21. května vedle předních českých divadelníků hostit herce, režiséry, tanečníky, choreografy, performery či hudebníky z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, Finska, Kanady, Ruska nebo Chile.

Long Time No See! Foto Dániel Dömölky.

Long Time No See! Foto Dániel Dömölky.

Divadelní Flora se v tradičním květnovém termínu vrací po třech letech (loni proběhla v omezenějším módu na podzim), čtvrt století své existence oslaví žánrově pestrým třináctidenním programem, jenž vedle divadelních představení láká i na koncerty a další akce.

Dramaturgický výběr dance and performance art letošního ročníku odráží zkušenosti jedince s nečekanými životními událostmi, novými impulzy a výzvami, kterým musí (náhle) čelit. Vypovídá o bytostné potřebě umělce prostřednictvím svého těla reflektovat osobní témata i současné společenské fenomény.

Maďarsko-finský duet Long Time No See!, jenž byl platformou Aerowaves zahrnut do předloňského výběru dvaceti nejlepších tanečně-performativních počinů, prozkoumává kuriózní aspekty odlišných kultur a národních identit. Tuto hravou, důmyslnou a tak trochu ztřeštěnou performanci choreografek Beatrix Simkó a Jenny Jalonen mohou diváci zhlédnout ve čtvrtek 12. května na scéně olomouckého S-klubu.

S performancí Odloučení se v Olomouci představí významná osobnost tuzemské scény, loňská Tanečnice roku Markéta Vacovská. Její upřímné a hluboce osobní dílo se zabývá především nelehkou cestou k přijetí smrti vlastních dětí. Téma bude také součástí besedy Loučení týdeníku Respekt v sobotu 16. května od 16 hodin. Intimní výpověď autorky, živě doprovázená hudebnicí Sárou Vondráškovou alias Never Sol, bude uvedena ve dvou reprízách v sobotu 14. května ve 14.30 a v neděli 15. v 15.30 v prostorách Divadla K3.

Živelná inscenace Tanzanweisungen (It won't be like this forever) se s ironií a značnou sebereflexí vypořádává se zkušeností umělce s pandemickou situací posledních dvou let. Do protikladu k nehybnosti tohoto zvláštního bezčasí staví Moritz Ostruschnjak energickou, svižnou choreografii v provedení tanečníka Daniela Conanta. Oceňované sólo, jež bylo vybráno do selekce Twenty21 Artists sítě Aerowaves a přizváno na prestižní přehlídku Tanzplattform Deutschland, bude na programu 17. května v 16.30.

Na úplném závěru festivalu bude v rámci tanečního dvojprogramu uvedeno angažované sólo slovenské performerky Evy Urbanové (The Essence) následované choreografií z dílny skupiny POCKetArt (Treatment of Remembering). Taneční dvojprogram proběhne v sobotu  21. května hned ve dvou termínech ve 14 a ve 20 hodin.

Na Solo-Tanz-Theater oceněná choreografie The Essence je hledáním cesty k poznání sebe sama, podstaty tance, ale i lidského bytí vůbec. Tanečnice Eva Urbanová spolupracovala s hudebníkem Aid Kidem. Plenérová verze naléhavého environmentálního rozjímání Treatment of Remembering naproti tomu oživí zahrady kapucínského kostela Zvěstování Páně. Právě zde nám performerky Sabina Bočková, Johana Pocková a Inga Zotova-Mikshina v Taneční inscenaci roku 2021 zprostředkují nepříznivý náhled reality, v níž se dnes bohužel ve vztahu k přírodě nacházíme.

Zdroj: Divadelní Flora

Témata článku

Beatrix SimkóEva UrbanováJenny JalonenMarkéta VacovskáMoritz Ostruschnjak

PocketArt

Tanec

Divadelní Flora Olomouc

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: