Tanec butó v NoD

Tanec butó v NoD

Tanec butó v NoD

V neděli 22. září se v pražském Experimentálnm prostoru Roxy/NoD uskuteční vystoupení japonského tanečníka Ken Maie Gensho no Uta (Poem Of Phenomenon) ve stylu butó. Atmosféru představení přibližuje autorův popis: Pozoruji, jak  se Měsíci daří pod lekníny, červená jak čerstvý šafrán, zakulacený a zářící jak tvář Slunce východu. Pozoruji, jak se les zbarvuje melancholickou písní padajícího deště, co chytá za srdce všechny květiny. Minulé zločiny byly setřeseny nesnesitelnou bolestí z oddělení těla a duše. Nekonečnost mé duše zpívá, zatímco tělo se pohybuje mezi nebem a zemí. Příroda je zničena a tělo, které zůstalo, sestávající ze tří elementů – éterické tělo, astrální tělo a Ego – dosahuje Ducha nejvyššího.
Ken Mai ovládá unikátní styly tance butó zakladatelů Kazua Ohna a Tatsumi Hijikaty. Vedle toho studoval německý expresionistický tanec, který měl na butó velký vliv. Ve svých vystoupeních kombinuje jak tanec butó, tak expresionistický (výrazový) tanec, gymnastiku, bojová umění, zpěv a prvky zenbuddhismu. Ken Mai vystupuje jak sólově, tak s nejrůznějšími soubory, herci, tanečníky, hudebníky a výtvarníky z celého světa.
"Projekt Gensho no Uta/Poem Of Phenomenon je představení pojednávající o cyklu života a smrti. I přes svou temnou tématiku si však uchovává svůj svébytný smysl pro humor. Představení je i silným vizuálním zážitkem, který odkazuje k německému expresionistickému filmu a burlesce, jak ji známe na příklad i z vystoupení Marylina Mansona," slibují organizátoři. Představení v NoD začíná v osm hodin. Vstupné 160 Kč / 100 Kč pro studenty. Zdroj: NoD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: