Tanec HAMU dnes v divadle Ponec

Tanec HAMU dnes v divadle Ponec

Tanec HAMU dnes v divadle Ponec

Ve dnech 6. a 12. května 2018 se v divadle Ponec představí studenti oboru choreografie z Akademie múzických umění v Praze. Během prvního večera budou k vidění díla od Venduly Poznarové, Anny Behnákové a Alice Minárové. V rámci prvního večera uvede svou práci Vendula Poznarová, která v roce 2015 ukončila magisterský program obor choreografie na taneční fakultě HAMU u Jana Kodeta a Mirky Eliášové. V roce 2010 otevřela taneční studio na Náměstí Míru v Praze Contemporary – prostor pro tanec. Ve své choreografii Jeřáb č. 1000  se inspirovala touhou po životě, kdy se nemocná dívka podle japonské legendy snaží poskládat 1000 jeřábů, a tak si prodloužit čas na tomto světě. Stihne složit jen 644 origami, a přitom se připravit na setkání s jeřábem, který ji odnese do světa za hranicí vědomí.
Anna Behnáková bude prezentovat svou choreografii Reloj de arena, jejíž doslovný překlad zní „hodiny z písku“. „V této choreografii se poprvé snažím splnit svůj sen o týmové hře, tedy spojit několik tvůrců pod jednu věc. Nerada se skrývám za status ,work in progress‘. V tuto chvíli naše dílo vypadá takto. Doufám, že i díky možnosti vám choreografii ukázat bude naše představení dospívat a zkušenost, kterou jsem při její tvorbě s ostatními zažila, nastartuje mou tvorbu směrem, kam chci jít,“ dodává Behnáková, která absolvovala Konzervatoř Duncan Centre a nyní studuje druhým rokem choreografii na HAMU.
Program uzavře choreografie n o m a d od Alice Minárové. Jedná se o mezinárodní taneční projekt, který se zabývá fenoménem dnešní doby - bytím v „moving society“ - přesunem, jako nutnosti vycházející z neustálého pohybu. „Jsme neustále na cestě, ale paradoxně cesta je právě časem pro zastavení, zpomalení a zamyšlení. Ujíždíme tisíce kilometrů a až tehdy máme prostor sami pro sebe, pro zpracování a utřídění zážitků a zkušeností. Co všechno se během cesty na nás zachytává, a kdy nastává pocit zahlcení? Možná se jen potřebujeme zastavit a očistit, abychom mohli pokračovat dále v pohybu vpřed. Právě to je moment, kdy se vracíme k sobě. Tento akt bychom mohli nazvat návrat domů. Ale co je naším domovem? Je to místo kde fyzicky žijeme, nebo je to více než místo, stav mysli, ve kterém se nacházíme, lidé se kterými jsme?,“ ptá se Alice Minárová, která studovala Konzervatoř Duncan Centre a matematicko-fyzikální fakultu UK. Momentálně je posluchačkou třetího ročníku oboru choreografie na HAMU. V rámci tohoto studia absolvovala studijní stáž ve švýcarském Lausanne na umělecké akademii La Manufacture.

Zdroj: HAMU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: