Tanec Praha 2012 v Pardubicích

Nejprestižnější a největší český festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA vstoupil v historii již popáté do Pardubic. Pardubickou část festivalu hostí Divadlo 29, které se ve spolupráci s občanským sdružením Terra Madoda věnuje uvádění současného tance a pohybového divadla nepřetržitě již devět let. Mezinárodní festival TANEC PRAHA je nejprestižnější přehlídkou současného tance a pohybového divadla v České republice. Za 24 let své existence se stal živým místem, kde se setkávají nejlepší světové taneční soubory s tím nejzajímavějším, co přináší progresivní česká i zahraniční scéna. Festival zprostředkoval českým divákům díla zásadních světových choreografů a zároveň je zdrojem impulsů pro rozvoj domácí taneční scény, včetně vlastního domovského divadla Ponec v Praze.
Čtyři červnové večery v pardubickém Divadle 29 patří současnému tanci – představením, která se konají v rámci festivalu TANEC PRAHA 2012. Vesměs se nesou ve znamení výrazných ženských osobností – choreografek i tanečnic. Jako první uvedla 11. června Barbora Látalová choreografii Margaretha vypravuje, taneční sólo velmi volně inspirované poezií a životem české básnířky Irmy Geisslové.
14. června v Divadle 29 návštěvníci uvidí hned tři choreografie: soubor ME-SA a Martina Hajdyla Lacová představí SoloS (part III.), „sólo“ o dvou postavách a o kompromisech člověka se světem. „Hra, prohra, výhra, dohra. Člověk jako objednatelný, naprogramovatelný, opravitelný, změnitelný, nahraditelný,“ uvádí autorka. V choreografii Fractured diváky Andrea Miltnerová přenese do tajemného, místy až „kafkovského“ světa, ve kterém se za zvuku roztříštěného Bachova concerta prolíná zvířecí instinkt s osobitě čistou estetikou. Celý večer pak doplní choreografie Proměnná Terezy Lenerové a Einat Ganz. Je příběhem dvou postav, které jakoby se míjely, někdy jsou si velmi blízko a jindy zase na míle vzdáleny. Na Evropské platformě mladých choreografů Aerowaves se dostal tento duet mezi dvacet finalistů z několika stovek zkoumaných kratších děl.
17. června do Divadla 29 přijede choreografka Lenka Bartůňková s představením Vrrh ženy kamenem, které nabídne taneční divadlo s jednoduchou a hravou scénografií, ve které je divák aktivně zapojen. Pokud se právě vy rozhodnete zakoupit si lístek a s kapkou štěstí se stanete vybraným divákem, budete mít jedinečnou šanci rozhodnout o posloupnosti večera a určit tak směr představení. „Šachovnice s devíti poli, pod kterými se skrývá devět různých tanečních celků a situací. Jednoduše, za co si zaplatíte, to uvidíte!!! Vrhněte se do hry a zažijte ten slastný pocit risku a napětí. Bude to šach, nebo mat?,“ říká Lenka Bartůňková.
19. června festival v Pardubicích uzavře choreografie Kolik váží vaše touha? našeho předního souboru VerTeDance. „Odhalit se, obnažit se, svléct se, odkrýt svoje city, dotknout se svého těla, přiblížit se nitru. Co z toho je skutečně nebezpečné a naplněné rizikem? Inscenace zkoumá otázku, zda vysvlečením se skutečně odhalujeme sebe sama, svoji podstatu a své tužby a zda je v tomto smyslu nahota vůbec nutná a potřebná,“ říkají autorky.  V inscenaci, která zkoumá témata krásy, přetvářky a naplnění, vystoupí společně čtyři tanečnice a pět hudebníků z kapely ZRNÍ, kteří jsou na scéně po celou dobu představení. Dílo je tedy zároveň živým koncertem, je výsledkem vzájemného organického působení pohybové a hudební složky. Inscenace byla zároveň nominována na cenu Taneční inscenace roku v rámci festivalu Česká taneční platforma 2012.
Pardubickou část festivalu Tanec Praha pořádá Divadlo 29 za finanční podpory statutárního města Pardubice a ve spolupráci s o. s. Terra Madoda. Více informací na www.tanecpraha.cz a www.divadlo29.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: