TANEC PRAHA láká na svůj program v nejen Praze a v Plzni

TANEC PRAHA láká na svůj program v nejen Praze a v Plzni

TANEC PRAHA láká na svůj program v nejen Praze a v Plzni

Praha a 15 dalších měst a obcí v České republice žije po celý červen tancem, německá choreografka Sasha Waltz zahájila jak hlavní program 3. června v Praze, tak v Plzni v DEPO2015. Z jižních Čech, Vysočiny či Ostravy se hlavní festivalové dění přesouvá na Plzeňsko, ale TANEC PRAHA pokračuje nadále v Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích, Brně a v neposlední řadě v Praze. Tanec oživuje řadu prostor, kde ho běžně nevídáme, parky, kavárny, architektonické skvosty, zámky, kláštery či kaple. Letos je vůbec nejvíce otevřen projektům ve veřejném prostoru, řada z nich vzniká v mezinárodní spolupráci díky Plzni 2015 – Evropskému hlavnímu městu kultury.
Letošní ročník nabízí velmi široký program v celém Plzeňském kraji. Nejenže zde vystoupila Sasha Waltz, ale už se také odehrály akce v Nečtinech, Klatovech a na zámku Kozel. Tím maraton tance nekončí a potrvá až do 25. června, kdy vyvrcholí jak v Praze, tak v Plzni.
V kreativní zóně DEPO2015 se odehraje především závěr festivalu s belgickou dvojicí Mossoux-Bonté. Ta nepřijíždí na TANEC PRAHA poprvé, diváci se s ní mohli setkat již v roce 2000, kdy viděli Nicole Mossoux v sóle Gradiva, a podruhé roku 2005, kdy tento tandem tvůrců pracoval stejně jako nyní s větší skupinou tanečníků na inscenaci Hélium. Nyní se v inscenaci Histoire de l'imposture zamýšlejí nad rolí, jakou hrají kostýmy, respektive šaty, které nosíme, ve vnímání osobnosti ve společenském kontextu. Po dvou večerech v pražském Ponci, 22. a 23. června, zakončí Mossoux-Bonté TANEC PRAHA v Plzni v DEPO2015 a to 25. června.
Micha Purucker pracuje s českými tanečníky a moderátory na choreografické instalaci, ta probíhá ve dvacetiminutových „smyčkách“ a bude k vidění v Literární kavárně Íčko po dva večery, 23. a 24. června, a v brněnské Adam Gallery (21. června). Purucker angažoval více plzeňských tanečníků, a to Aleše Lindovského, Geronyma Fuhrmanna a Martina Hájka. Další bavorská choreografka, Alexandra Karabelas, oživí příští středu klatovské Café Jednorožec a ve čtvrtek před Gala-closingem Café DEPO2015 performancí českých a německých interpretů.
Na plzeňské Náplavce k světu se mohou taneční nadšenci zapojit do oblíbených víkendových tanečních rozcviček od 11 h nebo se naladit na závěr festivalu při projekci filmů Mossoux-Bonté v pondělí 22. června večer od 21 h.
TANEC PRAHA vždy myslí i na děti, tentokrát uvede interaktivní Svět z papíru v prostorách Papírny příští úterý, 23. června. Dopoledne dvakrát pro školy a odpoledne od 16 h pro rodiny s dětmi.

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: