Tanec za čistou vodu všude. Taneční vystoupení motivující k aktivitě.

Tanec za čistou vodu všude. Taneční vystoupení motivující k aktivitě.

Tanec za čistou vodu všude. Taneční vystoupení motivující k aktivitě.

V sobotu 25. června 2011 budou Global Water Dances oslavovat důležitost vody v životě lidí 24-hodinovou sérií tanečních vystoupení, která se boudou konat po celém světě v různých časových pásmech. „25. června 2011 budeme prostřednictvím tance a hudby proplétat lokální téma vody s celosvětovými problémy nedostatku pitné vody,“ říká Marylee Hardenberghová, umělecká ředitelka Global Water Dances. „Tanečníci a choreografové ve více než 33 zemích už na tomto tématu pracují a každý týden se k nám přidávají další země.
Global Water Dances odstartují svá představení v zemích u jižního Pacifiku, poté přes časové zóny směrem na západ. Každá skupina vytvoří vystoupení skládající se ze tří částí. První dvě budou tak zvaná site-specific (vytvořená na konkrétním místě), využívající hudebníky a tanečníky z té které oblasti. A v první části všechny skupiny budou používat stejné téma a stejný hudební doprovod.
Global Water Dances dává lidem nový a jedinečný způsob k vyjádření stále se zvyšujícího znepokojení  týkajícího se celosvětového problému s vodou,“ říká Hardenberghová. „Více než jedna miliarda lidí v této chvíli nemá přístup k pitné vodě. Tím, že společně budeme tančit v tento stejný den, chceme zmobilizovat lidi, aby se aktivněji zasadili k vytváření řešení problémů na všech úrovních.“ Umělecká ředitelka Global Water Dances Marylee Hardenberghová vytvořila choreografii k site-specific projektům například ve vystoupeních 'Vybombardovaná parlamentní budova' v Sarajevu v roce 1996 (http://www.globalsiteperformance.org/performances/1996.1-danceforpeace-video.html) nebo 'Mississippi jedna řeka'- jednodenní oslava Mississippi od jejích pramenů až po Mexický záliv (http://www.globalsiteperformance.org/performances/2006.1-orm.html).
V Praze bude projekt součástí festivalu United Islands a bude se tančit v cípu Střeleckého ostrova. Kdo bude tančit?  30 tanečníků a netanečníků, k tomu bude hrát 6 perkusionistů pod vedením Hearna Gadboise a k produkci zazpívá pražský sbor Cantina. Z České republiky byla pro tento projekt oslovena Rena Milgrom spolu s Lenkou Pelikánovou. Více informací: http://www.globalwaterdances.org/ a http://www.dancelab.cz/tanec-pro-vodu/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: