Taneční film Terezy Vejvodové s Markétou Jandovou byl vybrán na americký festival Slamdance

Slamdance Film Festival letos uvedl krátkometrážní film Terezy Vejvodové Delimitation (Vymezení), který je fúzí tanečního umění a experimentálních filmových forem. Snímek byl zařazen do kategorie výpravných krátkých filmů. Festival se letos uskutečnil v online formě od 12. do 25. února 2021.

Taneční film Terezy Vejvodové s Markétou Jandovou byl vybrán na americký festival Slamdance

Taneční film Terezy Vejvodové s Markétou Jandovou byl vybrán na americký festival Slamdance

Dílo Vejvodové vypráví o mladé ženě, která se snaží najít byt v zaneprázdněné metropoli, a zároveň uniknout před všudypřítomným odcizením, s velkoměstem spjatým. Film kombinuje užití stylizovaného pohybu a expresivního tance. Důraz je kladen na zvuk a obraz, spíše než na dialog.

„Zdánlivé banality každodenního života získávají díky tomu, že žena objevuje nové prostory, dosud nepoznaný význam. S tím, jak vyvstává otázka prostorové identity v anonymním městě, začíná tělesný dialog s prázdnotou,“ stojí v anotaci díla.

Tereza Vejvodová vystudovala FAMU v Praze. Její studentský film A Part z roku 2017 získal speciální cenu poroty na festivalu FAMUFEST a byl nominován na cenu Magnesia České filmové a televizní akademie za nejlepší studentský film. Krátkometrážní film Sugar z roku 2019 o současných formách romantických vztahů získal speciální cenu poroty na ostravském festivalu Kamera Oko.

Prestižní americký filmový festival Slamdance se zaměřuje především na tvorbu začínajících umělců. Ve svém 27. ročníku uvedl 107 krátkometrážních a 25 delších děl. Letos nově zařadil také kategorii Unstoppable pro umělce se znevýhodněním.

Zdroj: Česká centra

Témata článku

Česká centraDelimitationMarkéta JandováSlamdancetaneční filmTereza Vejvodová

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: