Taneční inscenace roku 2018 SOMA se v novém představí v Lapidáriu Národního muzea, tanečníci budou tentokrát nazí

SOMA

SOMA

O víkendu 23. a 24. března 2019 pořádá nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten Festival BRANDL, který oslavuje významného barokního malíře Petra Brandla (1668‑1735). V rámci festivalu uvede choreograf Martin Talaga poprvé nahou verzi svého díla SOMA, konkrétně 24. března od 19.00 hodin v Lapidáriu Národního muzea na pražském Výstavišti.

Projekt choreografa Martina Talagy je inspirovaný výtvarným uměním a ideálem krásy napříč historií v něm zobrazovaným. Performance putuje po českých galeriích a výstavních prostorech, přičemž pokaždé se liší, díky většímu počtu zapojených umělců se SOMA zaměří na skupinové malby, velké fresky a sousoší. Tentokrát navíc půjde o první uvedení zcela nahé verze. „Samotné lidské tělo stojí v hlavním zájmu představení. Fyzický pohybový slovník je tu postaven na možnostech a nemožnostech těla,“ říká k představení choreograf Martin Talaga.

Vizuálně-pohybová performance měla premiéru minulý rok v galerii Mánes. Od té doby se konala například v MeetFactory, na festivalech KioSK, Divadelní Flora či Designblok, procestovala Slovensko, Německo, Itálii nebo Mexiko. Na České Taneční platformě získala v roce 2018 dokonce ocenění Taneční inscenace roku.

„Performance je výjimečná tím, že se pokaždé mění. Přizpůsobujeme ji nejen prostoru, ale i počtu umělců. Zatímco na premiéře jsme byli tři, v Lapidáriu Narodního muzea vystoupí více interpretů. I proto se zaměříme na zobrazení sousoší, velkých fresek či skupinových maleb,“ dodává Martin Talaga.

Zdroj: Tisková zpráva


Fotogalerie

SOMA

SOMA

Témata článku

Martin TalagaSOMA

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: