Taneční Konzervatoř Duncan centre je tu už čtvrt století

Taneční Konzervatoř Duncan centre je tu už čtvrt století

Taneční Konzervatoř Duncan centre je tu už čtvrt století

Taneční Konzervatoř Duncan centre slaví právě teď své dvacáté páté narozeniny a zároveň sto čtyřicet let od narození velké americké taneční reformátorky Isadory Duncanové. V rámci programu oslav nabízí od úterý 27. června 2017 pražské veřejnosti představení a koncerty, setkání, taneční dílny v prostředí svého sídla v Braníku (Branická 41, Praha 4) i tanec v ulicích Prahy.

Hlavní program, který proběhne v branickém sídle 27. června, nabídne choreografie nedávných absolventů (Petra Nedbala, Anny Benhákové, Lenky K. Bartůňkové, Petry Hauerové, Kristýny Šajtošové, Romana Zotova) a ambientní hudbu Jaroslava Kořána a Pavla Macáka. V případě díla jedné z prvních absolventek Petry Hauerové Jak ke mně přichází na hudbu Petra Ebena se jedná o obnovenou premiéru po téměř dvaceti letech. Naopak nedávná absolventka Kristýna Šajtošová představí premiéru ženského tria Jako panny. Dne 28. června bude uvedeno taneční zpracování Ze života hmyzu Heleny Ratajové-Šťávové, následované koncertem DS3F - flamenco fusión. Večer 29. června bude věnován improvizaci, na kterou konzervatoř klade – ve stopách Isadory - velký důraz. Tématem bude rituální letní očista ducha a těla tancem.
V doprovodném programu proběhla 7. června vernisáž kolektivní výstavy Cesty tance, na které zahrála Milli Janatková a vystoupila Dagmar Chaloupková. Výstava potrvá do 31. srpna a zahrnuje dílo v podobě taneční fotografie, tematické malby studentů a ukázku autorských textů. 9. června od 10:00 do 14:00 vyjdou studenti Duncan Centre se svou tvorbou do pražských ulic (Anděl, Palackého náměstí, nám.Václava Havla, Jungmannovo nám., nám.Republiky a Florenc).
Konzervatoř dále nabízí taneční dílny ve dnech 27. a 28. června od 9:00 do 12:15 s lektory Lenkou K.Bartůňkovou, Bárou Látalovou, EKS comp. a Kristýnou Šajtošovou za doprovodu živé hudby. Koná se v DDM Spectrum, Karlínské nám. Kapacita je dvacet pět osob, rezervace je možná do 26. června na radka.michelova@duncancentre.cz. Vstup je zdarma.

Vize školy
Škola by měla být otevřenou platformou setkávání, diskusí a tvorby mezi studenty školy, jejími absolventy, umělci ze všech oborů, zahraničními studenty, tvůrci a pedagogy. Umožnit tak, již během studia, nenásilné propojení studentského a profesního života. Dlouhodobou spolupráci, výměnu zkušeností a konfrontaci s ostatními uměleckými institucemi v ČR a v zahraničí je považována za základ zdravé a moderní školy. Studenti jsou vedeni k otevřenosti, schopnosti navazovat kontakty a komunikaci s ostatními. Jedině porovnáváním svých znalostí s druhými získají svůj vlastní, objektivní a nezávislý názor.

Eva Blažíčková, pokračovatelka Jarmily Jeřábkové, založila Duncan Centre v roce 1992 a vedla do roku 2009. Jediná škola pro současnou taneční tvorbu byla zařazena do sítě státních škol Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR jako šestiletá konzervatoř pro současný tanec. Od roku 2001 je zřizována Hlavním městem Praha. V letech 2009-2013 byl ředitelem konzervatoře její absolvent – Michal Záhora. Od září 2013 konzervatoř zastupovala Lenka Flory, od listopadu 2014 Zuzana Sýkorová. Od 1. srpna 2015 převzala vedení a řízení.
PhDr. Romana Lisnerová.

Zdroj: Taneční Konzervatoř Duncan centre

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: