Taneční projekt Quilombo přináší syrové argentinské tango z ulice do divadelního prostoru divadla Ponec

Taneční projekt Quilombo přináší syrové argentinské tango z ulice do divadelního prostoru divadla Ponec

Taneční projekt Quilombo přináší syrové argentinské tango z ulice do divadelního prostoru divadla Ponec

V premiéře 13. a v první repríze 14. října 2013 se v pražském divadle Ponec uskuteční nový projekt Patricie Porákové Quilombo. Další a jediná uvedení do konce této divadelní sezóny se uskuteční 8. a 9. listopadu tamtéž. Quilombo vychází z tradice argentinského tanga, inspiruje se drsným a syrovým životem v přístavu Buenos Aires, kde se tento taneční styl zrodil, a tuto atmosféru se snaží přenést v uceleném pohybově-tanečním kuse. Patricie Poráková si ke spolupráci přizvala významné tanečníky argentinského tanga, jako je Leandro Furlan a Matias Facio, a hudebníka a performera Ivo Sainta.
Po premiéře bude v prostorách Ponce následovat milonga, tedy tradiční tango tančírna. Projekt vznikal delší dobu v Berlíně, kde Particie Poráková v současné době částečně žije a kde zároveň existuje jedna z největších tango komunit v Evropě. Pojem quilombo je možné do češtiny přeložit jako „bordel“, „chaos“ nebo „nevěstinec“ a je to slovo, které se v Argentině používá dodnes. Zároveň tento pojem označuje v afrobrazilské kultuře komunity zběhlých otroků, a tak je významově svázán s pro tango důležitými pojmy, jako je svoboda, revoluce, život podle vlastních pravidel.
Projekt Quilombo je pohybově-taneční sondou do světa argentinského tanga, které se zrodilo v přístavu a v přístavních ulicích Buenos Aires, v podmínkách, kde se mísily kultury a osobnosti, kde vládla krutost, osamělost, ale i svoboda. Quilombo přináší poněkud syrovější pohled na tango, které bývá v současnosti prezentováno jenom jako symbol vášně a polarity mezi mužem a ženou. „Rozhovory o projektu se mnohokrát konaly před svítáním, po protančené noci. Na projektu se podíleli i další tanečníci jako Javier Antar anebo Eugenia Parrilla, světové jedničky argentinského tanga. Tím pro mě Quilombo dostává až dokumentární hodnotu, protože byl vytvořen a inspirován lidmi, pro které je tango život. Výsledný projekt si schválně ponechává atmosféru ulice, spontaneity a improvizace,“ vysvětluje Patricie Poráková. Na trailer k představení se můžete podívat zde: http://www.youtube.com/watch?v=zs_5PDWDApA&feature=youtu.be Patricie Poráková studovala v Barceloně na Estudis del Teatre – Jaques Lecoq poezii těla. Zabývala se současným tancem, butó, kontaktní improvizací, africkými tanci a tangem. Dlouhodobě spolupracovala s mezinárodním divadelním studiem Farma v jeskyni a Spitfire Company. Kromě práce v České republice působila také ve Španělsku, Německu, Portugalsku a podílela se na kulturních a scénických výzkumech v Mexiku, Kolumbii, Brazílii a Peru. Tangem se zabývá již 7 let, poslední roky intenzivně přímo v Argentině. Pracuje na tanečních a divadelních projektech jako herečka a tanečnice nebo choreografka. V roce 2011 byla nominována na titul Tanečnice roku v rámci České taneční platformy za ztvárnění role v inscenaci DIVADLO souboru Farma v jeskyni. Leandro Furlan vyrůstal v Buenos Aires, kde studoval tango a uměleckou gymnastiku. Má průpravu ze sportu a z bojových umění. Před tangem se věnoval capoeiře, taekwondu, boxu aj. Tango začal tančit v La Plata-BsAs. Posléze odcestoval do Evropy, žije v Berlíně, učí a tančí v mnoha evropských zemích. www.egotango.com Matias Facio začal tančit tango v Argentině v roce 1995. Jeho vášeň pro tanec a studiové tango jej zavedla do Buenos Aires, kde se plně rozvinul jeho osobitý styl. Jeho duševní a tělesné vnímání se postupně obohatilo o styly Graham, Limon, Cunningham, Flying Low a Feldenkrais. Učil a tančil po celém světě a nabral řadu cenných zkušeností. V roce 2008 se přestěhoval do Berlína, kde žije a pracuje dodnes.  www.tango-berlin.com Ivo Saint je uznávaný houslista - samouk původem z Buenos Aires. Kromě hudby se věnuje i dalším uměleckým disciplínám. Žije v Evropě, kde pracuje s tanečními a divadelními soubory jako hudebník, performer a fotograf. www.ivosaint.com  Javier Antar od roku 2000 cestuje a inspiruje studenty a diváky po celém světě. Po dlouholetých zkušenostech z Buenos Aires, vyzbrojen znalostí techniky a vnímáním hudby a tance jako celku, dosáhl vrcholu své kariéry. Jeho poselství a životní filozofie zní: vypracujte si svůj vlastní styl. www.todaviatango.com  Zdroj: ProFitArt

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: