Taneční skupina ME-SA uspěla potřetí v evropské síti Aerowaves

Taneční uskupení ME-SA, v jejímž středu stojí Martina Hajdyla Lacová a producentka Karolína Hejnová, se opět dostala do výběru evropské sítě Aerowaves. Jako prvnímu českému souboru se ME-SE podařilo získat toto ocenění již potřetí – letos s projektem Let Me Die In My Footsteps brazilského choreografa žijícího v Bruselu Renana Martinse de Oliveira.
Aerowaves
je největší evropskou platformou na podporu mladé choreografické tvorby. Zástupci z více než 30 zemí na ní každoročně sledují cca 500 - 600 nahrávek projektů ze všech koutů Evropy. Poslední víkend v říjnu se vždy sejdou ke společné intenzivní diskusi nad desítkami doporučení. Výsledkem setkání je pak seznam 20 děl, která jsou doporučena k pozornosti divadel, festivalů, i diváků jako ta nejzajímavější z „mladé krve“, která lze momentálně na evropské taneční scéně vidět.
„Let Me Die in My Footsteps je čistě taneční představení, v němž pohybový slovník vzniká z nutnosti dotýkat se a být spolu. Čtveřice tanečníků se ocitá v krizi, která je výchozím bodem rozporuplné cesty konfliktu a rozřešení. Nedílnou součástí projektu je naživo prováděná, původní hudba slovinského skladatele Gašpera Piana. Let Me Die in My Footsteps je náznakem naděje v tomto unáhleném světě, ve kterém věci běží tak rychle, že je nestačíte pochopit. Přináší možnost uvidět vyčerpání a znovuzrození pomocí nové energie,“ dodávají tvůrci.
V představení se sešla různorodá čtveřice interpretů. Členky ME-SY Martinu Hajdylu Lacovou a Karolínu Hejnovou tentokrát doplnila slovenská tanečnice Soňa Ferienčíková. Mužskou energii pak zastupuje Benjamin Pohlig, německý tanečník a absolvent belgické školy současného tance P.A.R.T.S. a výše zmíněný Gašper Piano.

Skupina ME-SA vznikla v roce 2008. Funguje jako otevřená platforma, která kombinuje autorské projekty se zvaním hostujících choreografů jak z československé, tak mezinárodní taneční scény. V roce 2013 se ME-SA poprvé dostala na seznam tzv. Priority Companies sítě Aerowaves, a to díky projektu Much More Than Nothing choreografického dua Peter Šavel/Stano Dobák. Soubor třikrát získal nominaci na Taneční inscenaci roku na České taneční platformě. V roce 2015 získala Martina Hajdyla Lacová, jedna ze zakladatelek ME-SY, ocenění Tanečnice roku za svůj výkon v představení SuperNaturals, dalším projektu souboru, který je na seznamu Aerowaves, tentokrát pro rok 2015. ME-SA pravidelně uvádí své projekty na festivalech, např. Spring Forward, TANEC PRAHA, Česká taneční platforma, APAP/NYC ad.
Více informací na www.me-sa.cz.

Renan Martins začal svá taneční studia v Rio de Janeiru na Deborah Colker Movement Center, odkud pak pokračoval díky stipendiu na salcburský SEAD a dále na P.A.R.T.S., kde studoval v letech 2010 – 2013. Doposud vytvořil 5 autorských projektů, které uvedl na festivalech v Brazílii, Rakousku, Německu, Holandsku, Portugalsku, Rusku a v Belgii, kde působí nejvíce. V současné době působí jako tanečník v projektu Re:Zeitung Anny Teresy de Keersmaeker a je členem souboru Meg Stuart/Damaged Goods Company.
Více na http://renancaldoverde.wix.com/renan-martins.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: