Taneční soubor VerTeDance úspěšně zahájil svou 12. sezonu a chystá dvě premiéry

Taneční soubor VerTeDance úspěšně zahájil svou 12. sezonu a chystá dvě premiéry

Taneční soubor VerTeDance úspěšně zahájil svou 12. sezonu a chystá dvě premiéry

Mimo intenzivní evropské výjezdy s projektem Korekce, díky kterému je soubor čerstvým držitelem ocenění Herald Angel Award a nominace na Total Theatre Award ze skotského Edinburghu, připravuje soubor také dvě premiéry. Obě proběhnou v listopadu a obě s pozvanými tvůrci. V Divadle Archa se VerTeDance spojí s Jarem Viňarským, ve Studiu ALTA pak s Davidem Zambranem a již podruhé s kapelou Zrní.
Edinburghským hostováním na festivalu Fringe završil projekt Korekce britskou výpravu, která začala již v červnu na BE Festivalu v Birminghamu. Korekce, která vznikla ve spolupráci s režisérem Jiřím Havelkou a kapelou Clarinet Factory, získala v Birminghamu Cenu diváků a také speciální ocenění MESS Festival Award at BE Festival. Během devíti uvedení v Edinburghu představení zhlédlo téměř tisíc diváků. Projekt se také dočkal velmi příznivé reakce tamních kritiků. Mimo ocenění Herald Angel získal celkem pět recenzí s nejvyšším ohodnocením – 5 hvězdiček. Tisk komentoval Korekci mimo jiné jako „perfektní portrét lidstva“ (Edinburgh Fringe Reviews). „Fascinující, zábavné a skvěle řemeslně zvládnuté představení“ (Broadway Baby). „Nejvíc strhující představení v rámci Fringe“ (Total Theatre Magazine) či projekt „plný humoru a městské elegance“ (Fest Magazine). Kritičku Mary Brennan z Herald Scotland představení okouzlilo svým „osobitým humorem, odvahou tanečníků a celkovým bezchybným provedením“. Oba britské výjezdy projektu bylo možné zrealizovat díky podpoře Českého centra Londýn a Ministerstva kultury ČR.
Na podzim se Korekce chystá do Dánska, Ruska, Slovenska, Španělska a Německa. V Praze je možné projekt vidět 20. září, 19. října a 25. listopadu 2015 v divadle Ponec.
V mezičase připravuje taneční soubor VerTeDance hned dvě nové premiéry. Začátkem listopadu proběhne premiéra projektu Chybění, který pro VerTeDance tvoří choreograf a držitel Bessie Award Jaro Viňarský. Projekt volně navazuje na předchozí práce VerTeDance v Divadle Archa a tentokrát se zaobírá tím, jak přítomnost člověka s hendikepem ovlivňuje okolí. „Kolik toho může chybět, aby něco zůstalo?“, ptají se tvůrci. Odpověď možná dostaneme 1. a 2. listopadu 2015 v Divadle Archa.
Necelé tři týdny poté, 20. a 21. listopadu, představí VerTeDance nový projekt, pro který tentokrát přizvali Davida Zambrana. Projekt pro čtyři tanečnice (Tereza Ondrová, Martina Hajdyla Lacová, Lucia Kašiarová a Bára Látalová) s pracovním názvem Ceviche bude opět naživo doprovázet kladenská kapela Zrní, která se souborem spolupracovala již na představení Kolik váží vaše touha?. Premiéra i další pražské reprízy proběhne ve Studiu ALTA.

VerTeDance
Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004 jako trio tvořené tanečnicemi a choreografkami Veronikou Knytlovou a Terezou Ondrovou a světelným designérem Pavlem Kotlíkem. Za 10 let existence vytvořili VerTeDance téměř 20 projektů a spolupracovali s množstvím výrazných tanečních osobností české i zahraniční scény.
Soubor je držitelem mnoha ocenění, mimo jiné ceny pro Tanečnici roku (2010), ceny za Nejlepší světelný design (2012, 2014) či Ceny divadelních novin (2012, 2014).
VerTeDance také třikrát získala ocenění v oblasti současného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2005 (Tichomluva), 2012 (Kolik váží vaše touha?) a 2014 (Korekce).
V roce 2015 získali VerTeDance cenu BE Audience Award 2015 a Mess Festival Award 2015 v rámci BE festivalu v Birminghamu a prestižní ocenění Herald Angel Award 2015 na Fringe festivalu v Edinburghu za inscenaci Korekce.

Více o souboru na www.vertedance.org

Zdroj: VerTeDance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: