Tanečnice Patricia Guerrero a zpěvák Arcángelo budou hlavními hosty festivalu Ibérica

Tanečnice Patricia Guerrero a zpěvák Arcángelo budou hlavními hosty festivalu Ibérica

Tanečnice Patricia Guerrero a zpěvák Arcángelo budou hlavními hosty festivalu Ibérica

Mezi 30. červnem a 4. červencem přenese festival Ibérica atmosféru jižního Španělska a Latinské Ameriky do Brna, Boskovic a Prahy. Hlavními hosty letos budou Patricia Guerrero, primabalerína Balet Flamenco de Andalucía, a zpěvák Arcángelo, kteří 2. července zatančí ve flamencovém představení Olor a tierra (Vůně země) v pražském divadle Archa. Tímto představením také vyvrcholí dvanáctý ročník festivalu Ibérica.
Patricia Guerrero
si vysloužila řadu ocenění, ale také spolupráci s filmovým režisérem Carlosem Saurou. Ve svých dvaceti letech se objevila nejprve v jeho divadelním projektu Flamenco hoy a později také ve filmovém snímku Flamenco, flamenco. Jejím partnerem bude v Praze zpěvák Arcángelo. „Arcángela, jenž byl v roce 2001 nominován na Latin Grammy, lze označit jako věčného hledače pohybujícího se mezi dvěma základními póly: úctou k flamenkovému dědictví zakotvenému po staletí v jeho rodné Andalusii a objevováním nových cest a spojení ukazujících flamenco v novém, nečekaném světle,“ upřesňuje umělecký ředitel festivalu Ibérica Petr Vít. Arcangelův interpretační záběr se tak pohybuje od spolupráce se skladateli současné vážné hudby přes ansámbly staré hudby až po projekty, které jsou oslavou tradičního flamencového umění.
Tanečnici Patricii Guerrero přibližuje česká taneční publicistka Nina Vangeli: „Tančí tradiční flamenco, takzvané flamenco puro. To je dnes vyhledávané nejen milovníky flamenca, ale i diváky současné taneční avantgardy na velkých tanečních festivalech. Vyznačuje se ornamentálním, takřka orientálním stylem. Její tanec vede proto u diváků k lehkým motýlovitým zasněním, která je přenáší od andaluské Granady, rodiště této tanečnice, Gibraltarskou úžinou do Maroka, a přes moře do Levanty. To vše, aniž by skutečná tanečnice před nimi ztratila pevnou flamencovou půdu pod nohama, kterými do ní tepe, až z ní vykřeše Olor a Tierra – vůni země, jak se její představení jmenuje.“
Dvanáctý ročník festivalu Ibérica nabídne stejně jako v předchozích letech nejen řadu vystoupení, ale také praktické kurzy. Stěžejním tématem letošního ročníku je flamencový zpěv (cante flamenco), z něhož flamenco samotné historicky vychází. „Právě proto jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbec poprvé začlenili výuku flamenkového zpěvu. Lektorem bude uznávaný zpěvák Javier Rivera, kterého diváci mimo jiné uslyší na brněnském a boskovickém koncertu,“ upřesňuje koordinátorka tvůrčích dílen Maria Cristina Roa. V rámci festivalu je také možnost navštívit jednodenní workshop Patricie Guerrero. Kromě kurzů flamencového tance zahrnuje nabídka workshopů také lekce salsy, tanga, tance s vlečkou bata de cola, kastanět, kytary a perkusí, jež povedou domácí i zahraniční lektoři. Do tajů španělské kuchyně, proslavené svými tapas a jejich nekonečnými variacemi, zasvětí účastníky kurzu Enrique Garcia. Ibérica nezapomíná ani na nejmenší účastníky festivalu, kterým je věnován kurz Ritmo latino a dětská Miniibérica.

Více informací na www.iberica.cz.

Zdroj: Smart Communication s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: