Tanečník a choreograf Jiří Kylián získal Cenu Antonína Dvořáka pro rok 2013

Tanečník a choreograf Jiří Kylián získal Cenu Antonína Dvořáka pro rok 2013

Tanečník a choreograf Jiří Kylián získal Cenu Antonína Dvořáka pro rok 2013

Český tanečník a choreograf Jiří Kylián (*21. 3. 1947, Praha), který je v současnosti považován za jednu z největších osobností světové taneční scény, převzal dnes z rukou primátora hlavního města Prahy pana Bohuslava Svobody Cenu Antonína Dvořáka pro rok 2013. Kyliána, který byl oceněn za celoživotní přínos v oblasti propagace a popularizace české klasické hudby doma i v zahraničí, ocenila Rada akademiků složená z významných osobností českého kulturního života a klasické hudby. Ocenění převzal v úterý 30. dubna 2013 v Rezidenci primátora hlavního města Prahy. Z rukou Bohuslava Svobody, primátora hlavního města Prahy, převzal křišťálové violoncello, které vyrobili podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla skláři společnosti Moser.

Jiří Kylián začínal v baletní škole Národního divadla v Praze, v roce 1962 byl přijat na pražskou Konzervatoř. Po sovětské okupaci odešel za hranice, působil ve Stuttgartském baletu a nakonec se usadil v Haagu. Poprvé předvedl své umění v Praze až po šestnácti letech. To už byl ředitelem Nizozemského tanečního divadla (NDT), které svými choreografiemi proslavil po celém světě. Vedle hlavního souboru založil juniorskou skupinu NDT 2 a zcela unikátní NDT 3 pro tanečníky „mezi čtyřicítkou a smrtí“, která ale už neexistuje. V srpnu 1999 opustil místo uměleckého ředitele NDT, ale se souborem zůstal spojen jako choreograf až do prosince 2009.
Jiří Kylián vytvořil dosud téměř sto choreografií, přes sedmdesát pro NDT. Velkou část jeho choreografií zařadilo do repertoáru čtyřicet renomovaných světových ansámblů jako například pařížská Opera, Vídeňská státní opera, Bavorská státní opera, Anglický královský balet, Australský balet, Tokijský balet nebo Americké baletní divadlo. Řada z nich se už dnes řadí mezi světové kulturní dědictví v oblasti tance. Jiří Kylián je nositelem prestižních uměleckých cen (dvojnásobný držitel Prix Benois de la Danse za nejlepší choreografii roku, Cena Václava Nižinského pro nejlepšího choreografa roku) a vyznamenání (Řád čestné legie, Řád Prince Oranžského pro umění a vědu, Medaile za umění a vědu nizozemské královny Beatrix, Zlatý lev na bienále v Benátkách).
Soustavně podporuje český tanec. V roce 1986 založil v Haagu Kyliánovu nadaci, jejíž pobočku otevřel v roce1991 v Praze. Jejím prostřednictvím vycestovala už řada talentovaných umělců na zahraniční stáže. 27. 10. 2011 převzal Cenu Ministerstva kultury ČR za zásluhy v rozvoji tanečního umění a soustavnou podporu českého tance. Od 30. 4. 2013 je držitelem Ceny Antonína Dvořáka, kterou uděluje Akademie klasické hudby za celoživotní dílo nebo mimořádné umělecké počiny osobnostem, které se významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v České republice i v zahraničí. Web: www.jirikylian.com Zdroj: Dvořákova Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: