Teatr Novogo Fronta oslaví 20 let unikátním projektem s izraelským Clipa Theater

Teatr Novogo Fronta oslaví 20 let unikátním projektem s izraelským Clipa Theater

Teatr Novogo Fronta oslaví 20 let unikátním projektem s izraelským Clipa Theater

3. března přijíždí do Prahy na pozvání u příležitosti 20letého výročí legendárního souboru Teatr Novogo Fronta izraelský ansámbl Clipa. Právě vůdčí osobnosti obou souborů Dmitry Tyulpanov a Irina Andreeva se setkali v Rusku v roce 1991 při společném představení Češuja (Šupiny), které zaznamenalo v devadesátých letech nebývalý ohlas a stáli tak vlastně při vzniku obou souborů.Projektem The Other se po dvaceti letech mého působení v Praze a Dimitriho působení v Izraeli znovu setkáváme,” říká režisérka Teatr Novogo Fronta Irina Andreeva a dodává: „Náš divadelní jazyk je stále velmi podobný, jak já a Dimitry, tak režisérka projektu The Other Idit Herman pracujeme non-verbálně, pohybově a vizuálně.
Dmitry Tyulpanov se s Irinou Andreevou setkal v Petrohradě a oba se pohybovali ve stejném uměleckém prostředí. Po úspěchu představení Češuja se jejich cesty rozešly a oba umělci založili vlastní soubory. V případě Dmitryho Tyulpanova se jednalo o Clipa Theater, který založil s tanečnicí a režisérkou Idit Herman a momentálně sídlí v izraelském Tel Avivu. Za léta své existence si Clipa vytvořila vlastní, nezaměnitelný a celistvý divadelní jazyk a poetiku, jež je stavěna na silné vizualitě, která prostupuje každou součástí jejich představení – od kostýmů, kulis až po hudební stránku.
Projekt The Other vznikal na podzim 2012 při návštěvě Irina Andreevy v Tel Avivu za atmosféry týdenního vyostřeného konfliktu mezi izraelskou vládou a hnutím Hamás. Téměř symbolicky se Irina, Idit a Dmitry setkali v den prvního raketového náletu na Tel Aviv a nad projektem si podali ruce 21. listopadu 2012, v den, kdy bylo zároveň podepsáno příměří. Představení bude výstupem společné divadelní spolupráce mezi dvěma významnými soubory ve svém oboru. Hlavním tématem projektu The Other, který formálně slibuje být brutální groteskou, má být nenávist a její vznik jak u jednotlivého člověka, tak ve společnosti obecně.
Dalším z výstupů projektu bude rovněž dvoudenní workshop s tvůrčím týmem, který proběhne 9. a 10. března 2013 v berlínském Theaterhaus Mitte, čeští zájemci se na něj mohou hlásit do 4. 3. 2013 na emailu info@tnf.cz.
Světová premiéra představení The Other se uskuteční v Praze v Teatro NoD (Dlouhá 33, Praha 1) 28. a 29. dubna 2013. Česká repríza proběhne 1. května v jihlavském centru DIOD a izraelská premiéra v srpnu 2013 v telavivském Clipa Centre for Conterporary Art.

Umělecký tým:

Idit Herman (režie) – zakladatelka Clipa Theater, narozena v Tel Avivu. Studiu tance se věnovala od svých útlých let. Po působení v BatSheva Dance Company se přesunula do Evropy, kde v roce 1993 potkala v Nizozemsku Dmitriho Tyulpanova. Toto setkání se stalo základem pro vznik dnes jednoho z nejúspěšnějších izraelských souborů Clipa Theater. Tam působí Idit Herman coby umělecký šéf a spolu s Dmitrijem Ťulpanovem vytvářejí každý rok okolo čtyř nových představení a stále se jim daří zůstat manželi. Jejich kreativní partnerství podlehlo unikátnímu divadelně-tanečnímu jazyku, který neustále rozvíjejí.

Irina Andreeva – zakladatelka Teatr Novogo Fronta, narozena v Rusku. Režii studovala na divadelní škole v Čeljabinsku. V roce 1993, tedy ve stejném roce jako se setkává Idit Herman a Dmitry Tyulpanov v Nizozemí, se přesouvá do Prahy, kde započíná i svou dráhu jako vůdčí osobnost TNF. Rovněž se věnuje sólovým projektům. V roce 2012 realizovala jeden z doposud největších českých mezinárodních počinů: česko-britsko-maďarsko koprodukční projekt Home:scape, který měl premiéru v Londýně v průběhu LOH 2012.

Dmitry Tyuplanov – zakladatel Clipa Theatre, narozen v Leningradu (dnešní St. Petersburg). Věnoval se studiu kamennému řezbářství, hudby a herectví. Po absolvování školy byl odveden do Rudé Armády, kde dostal post hráče na trubku. V roce 1988 se přidal k rockové bandě Avia, z jejichž členů později vzniklo proslavené divadelní uskupení Děrevo. Po setkání s Idit Hermanovou se stává spoluzakladatelem Clipa Theater.

Achilleas Chariskos – klaun a performer, dlouholetý člen Teatr Novogo Fronta. Studoval klaunérii a pohyb v Čecku, Itálii a Německu. Nedávno uvedl v premiéře v Athénách své vlastní představení, spolupracuje rovněž s v Berlíně působícím režisérem Adamem Readem.

Na představení se podílí, stejně jako v případě loňského projektu home:scape (Británie/Česko/Maďarsko) řada zahraničních umělců - k Irina Andreevě (RU), Dmitry Tyulpanovi (RU/IL) a Idit Herman (IL) se přidá i performer Achilleas Chariskos (GR) a stážisti z USA a Portugalska.

Teatr Novogo Fronta (CZ/RU)
pochází ze St. Petersburgu v Rusku, kde byla tato divadelní společnost založena v roce 1993 Irinou Andreevou a Alešem Janákem, kteří v ní působí dodnes. Jejich první práce vycházely z experimentu na poli vztahu mezi tělem umělce - jediného materiálu užívaného umělcem - a prostorem kolem něj. Po prvních úspěších se soubor v polovině devadesátých let usadil v Praze, kde dodnes připravuje a realizuje své ojedinělé inscenace charakteristické mimo jiné svým mezinárodním obsazením a přesahem, díky němuž jsou jejich představení srozumitelná po celém světě. Více: www.tnf.cz

Clipa Theater (IL)
bylo založeno v roce 1995 v Tel Avivu tanečnicí a režisérkou Idit Hermanovou (Izrael) a hercem a hudebníkem Dmitrijem Ťulpanovem (Rusko). Toto setkání a partnerství vedlo ke vzniku unikátní divadelního jazyka protkaného vzuálním uměním, tancem, designem a hudbou.Divadelní styl Clipa Theater je často definován coby totálně zahrnující každý prvek představení. Vyžaduje absolutní znalost a schopnost ovládat jednotlivé elementy tvorby - pohyb, prostor, kostým, scénu, zvuk, světlo i režii. Představení nejsou vedena zápletkou. Naopak, velmi jednoduché divadelní výrazy jsou použity k vytváření bohatých divadelních obrazů, které obohacují divákovi smysly a vedou lyrickou a tematickou niť celým představením. Více: www.clipa.co.il Zdroj: ART Prometheus

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: