Temporaliter Anny Benhákové a Vojtěcha Brtnického v KD Mlejn

Dočasná Company uvádí svůj první multižánrový projekt Temporaliter s podnázvem Jak zachytit tanec ve fotografii?. 

Temporaliter

Temporaliter

Dočasná Company uvádí svůj první multižánrový projekt Temporaliter s podnázvem Jak zachytit tanec ve fotografii?. Jde o propojení fotografické výstavy Vojtěcha Brtnického s taneční a divadelní inscenací v režii Anny Benhákové. Sedm performerů provede diváky skrz retrospektivní příběh vzniku tanečních fotografií. Pro tuto událost složil hudbu Barry Wan a scénografii vytvořila Anežka Straková. Premiéra se koná 9. května 2019 v KD Mlejn, první repríza tamtéž 11. května.

Anna Benháková spolupracovala na tématu a libretu spolu s Vojtěchem Brtnickým, který o projektu říká: „Jsme tvorové dlící v minulosti. Díváme-li se na nejbližší hvězdu na nebi, vidíme ji tam, kde byla před čtyřmi roky. Naše Slunce vidíme tam, kde bylo před osmi minutami. Měsíc tam, kde byl před vteřinou a půl. Oči člověka na délku paže daleko vidíme se zpožděním 0,0000000002 vteřiny. Díváme-li se na tanečníka v pohybu, a jsme-li přítomni proto, abychom o něm něco sdělili obrazem, musíme být o krok napřed. Máme-li vážný vztah k tomu, co naším jazykem nazýváme pravdou nebo skutečností, na co se zaměříme? Co z foceného představení budeme považovat za důležité a proč? Čas běží, světla se mění stejně rychle jako směr a pohyb performera, čas přestává existovat... a my nikdy neuvidíme ten rozhodující moment. Přijďte se podívat na taneční představení očima fotografa. Vžijte se do momentů, které nemůžete ovlivnit, které nemůžete zastavit nebo vrátit a zopakovat. Které smíte jen opatrně zpovzdálí pozorovat. Zkuste si představit tok vlastních myšlenek, vířících mezi matérií dění před vámi a posláním vaší přítomnosti. Stres a úlevu, bolest a extázi z každého dalšího ,teď‘, které už je minulostí, a jenž se snažíme zachytit.“

Dočasná Company je skupina složena z herců fyzického divadla, tanečníků, tanečních vědců, choreografů, fotografů, výtvarníků, hudebních skladatelů. Iniciátorkou je Anna Benháková, která tuto skupinu dala dohromady za účelem vzájemné podpory při tvorbě děl současného umění. Tato skupina je na začátku svého vzniku.

Vojtěch Brtnický se posledních několik let specializuje zcela na taneční fotografii. Od roku 2009 je oficiálním fotografem festivalů TANEC PRAHA a Česká taneční platforma. Spolupracuje s VerTeDance, Tantehorse, Pulsar, Spitfire Company, Cirkus Mlejn, Duncan Centre, Cie des pieds perchés a mnoha dalšími akrobaty, tanečníky a soubory. Jeho působení dalece přesahuje hranice České republiky. Fotografoval na mnoha místech Evropy i světa.

Anna Benháková začala navštěvovat Taneční a pohybové studio Magdaléna ve svých čtyřech letech. Spolu se souborem se účastnila národních tanečních i divadelních přehlídek v Čechách, Polsku a Rakousku. V 15 letech se dostala na konzervatoř Duncan Centre. Během studií vytvořila choreografie ObrazyAxis Mundi Kontinuum, s kterými se zúčastnila festivalů v Čechách, Maďarsku, Slovinsku a Belgii. V roce 2011 spolu se souborem TSM vystoupila na Nové scéně Národního divadla v rámci projektu NANOPOLIS. V pátém ročníku studia konzervatoře byla vybrána do projektu, jenž spojoval studenty a mladé profesionální tanečníky Deja donne v jeden projekt pod vedením Lenky Flory. Součástí byl šestnáctidenní pobyt v Perugii, během kterých proběhla italská premiéra s názvem Motto perpetuo. Česká premiéra se uskutečnila v květnu 2013 v divadle Ponec. V absolventském ročníku Anna vyjela na stáž do Slovinska, během které měla možnost být součástí profesionální taneční skupiny EN-KNAP.

Po ukončení studia se Anna živila převážně učením tance v TSM, ZUŠ Liberec, ZUŠ Sedlčany. V tomto období prohloubila svůj zájem o fotografii, který měla již na konzervatoři a začala si příležitostně vydělávat i fotografováním. V této době se také stala členkou ArtproProstor, neziskové organizace pod vedením Anny Strnadové. Tato skupina se zasloužila o vytvoření nového kulturního prostoru v Jablonci nad Nisou – Jablečné lázně. Pro příležitost slavnostního otevření vytvořila Anna Benháková spolu s Annou Strnadovou a Magdalénou Pupík Rellichovou celovečerní představení. Následně v této skupině Anna působila jako fotograf kulturních akcí.

Další pracovní zkušenost v tomto oboru se jí naskytla v létě 2017, kdy jí byla nabídnuta pozice oficiálního fotografa tanečního festivalu Siraex. Mimo taneční akcí fotografovala také ty divadelní, například v divadle Disk či na festivalu Oldstars on the roud v Roudnici nad Labem. Nyní je fotografkou tanečního obchodu Grishko v Praze.

Zdroj: Tisková zpráva

Témata článku

Anna BenhákováTemporaliterVojtěch Brtnický

Dočasná Company

KD Mlejn

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: