Tenze – nová choreografie Markéty Kuttnerové jako work-in-progress

Tenze – nová choreografie Markéty Kuttnerové jako work-in-progress

Tenze – nová choreografie Markéty Kuttnerové jako work-in-progress

Centrum současného umění DOX uvede 30. srpna work-in-progress experimentálního pohybového představení na hranici výzkumu a performance, využívající na jevišti živě zařízení Tens (trenskutánní elektrická nervová stimulace) napojené na interpretku. Autorkou konceptu díla, choreografie i kostýmu je Markéta MAIA Kuttnerová. Work-in-progress formát je otevřená zkouška spojená s teoretickým slovním úvodem do technologie a záměru, ukázkou z díla a závěrečnou diskuzí, která by měla vést k navázání společného tvůrčího dialogu umělců s návštěvníky. „Jsem připojen(-a) ke zdroji, který mě řídí… pohybuji se na jiné bázi, moje paže žijí samy o sobě, bez mého vědomí...“ tak zní motto nové choreografie.
Může vzniknout pohyb, o kterém nerozhoduje náš mozek, ale jiný element? Je možné z tohoto bezprostředního fyzického zážitku nalézt jiný pohybový směr, který se zároveň neuzavře do současného klišé?“ Na to se experimentální dílo ptá. Projekt je realizován pod technickým dohledem vývojáře a kreativce Tomáše Suchana (brmlab -hackerspace prague) a ve spolupráci se švýcarským hudebním skladatelem Joshua Koch, který využívá ke tvorbě hudby zařízení Analogue Modular Sound System. Tento analogový syntetizátor byl skrze schopnost sám generovat průběh změn zvuků z části sám tvůrcem hudby. Záměr choreografie je tedy možno nalézt i ve složce hudební. „Nevytváříme si sami pohyb a hudbu, ono samo je schopné se vytvořit. My udáváme korekturu...

Markéta MAIA Kuttnerová
Začínala u výrazné taneční pedagožky Petry Blau (ZŠ Karlovy Vary). Poté pokračovala ve studiu na Konzervatoři Duncan Centre (absolutorium v roce 2011) včetně zahraniční stáže na nizozemské Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Interpretačně se podílela na umělecko-vzdělávacím projektu Špalíček Bohuslava Martinů autorky Evy Blažíčkové. Vytvořila několik menších choreografií, které uvedla např. na festivalu Szolo-Duo 2009 a 2012 v Budapešti  (duety Engulfment a Planetoid LV-426). Umělecký zájem Markéty spočívá především v autorské tvůrčí činnosti. Po studiích uvedla v březnu 2012 svůj debut LV-426 (uvedení také na České taneční platformě 2012, Malé Inventuře 2013, Enter 6: Biopolis Festival a v Ostravě, Jihlavě a v Německu a Rusku). V současné době žije částečně ve Švýcarsku, kde společně s Romanou Ramer připravila představení Nachtgeschwister (premiéra 25. 5. 2013). V letošním roce připravila Markéta vyjímečnou premiéru (jediné uvedení) Breath control, třídílný site-specific projekt vytvořený exkluzivně pro pražský Era svět. Experimentální projekt Tenze (premiéra plánována na 4. 10. 2013, Divadlo Ponec, Praha) chystá v umělecké spolupráci s brmlab-hackerspace prague a s Centrem DOX. Markéta je spoluzakládající členkou pražského uměleckého sdružení Eks (Hon na lišku; 2012).

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: