The Urge, Movement Intensive a Bod obratu –⁠ tři ostravské události při příležitosti Dne tance

Na poslední dubnovou sobotu připadá Mezinárodní den tance –⁠ Move Ostrava při této příležitosti pořádá v průběhu dubna tři události plné pohybu a radosti z něj. První z nich, projekt The Urge, diváci uvidí během udílení Moravskoslezských kulturních cen Jantar, které proběhne v pondělí 17. dubna v porubském Domě kultury Poklad.

The Urge. Zdroj: Move Ostrava

The Urge. Zdroj: Move Ostrava

Ostravská premiéra outdoorové performance odstartuje předávání letošních Moravskoslezských kulturních Cen Jantar

Nutkavá potřeba hýbat se, zůstat v kontaktu, cítit propojení a energii sdíleného zážitku. To vše se snažila zachytit německá oceňovaná choreografka Ceren Oran ve svém projektu The Urge. Jeho československé uvedení diváci uvidí jako ostravskou premiéru při udílení Moravskoslezských kulturních cen Jantar, které proběhne v pondělí 17. dubna v porubském Domě kultury Poklad.

Duše Move Ostrava, Jana Ryšlavá, zde loni Kaleného Jantara převzala a nyní slavnostní předávání jako performerka odstartuje. Na prostranství před DK Poklad vystoupí společně s dalšími šesti tanečníky a saxofonistkou Marcelou Kučovou.

Workshopový víkend nabídne lekce Fyzického divadla, Floorworku, Jógy i upside down prvků

Ještě před The Urge proběhne víkend MOVEment Intensive, který se zaměřuje na vzdělávání komunity a nabízí proto Ostravanům pohybové workshopy.

Už tento víkend proběhnou lekce Fyzického divadla a Floorworku slovenského perfomera Andreje Štepity. Jedná se o přípravu pro herce a tanečníky, kteří chtějí rozšířit škálu svých interpretačních možností, ale také pro amatéry, kteří jen rádi objevují nové formy pohybu. Andrej Štepita je známý svým eklektickým přístupem k pohybu a individuálním přístupem ke každému tělu. Vždy hledá, a většinou i nachází, tu nejefektivnější variantu pro každé momentum.

Druhou polovinu workshopů povede Jana Ryšlavá, která si pro „hýbače“ připravila lekce jógy a hravý workshop Movement flow a upside down prvky. Ten představuje příležitost pro objevování možností vlastního těla a jejich posouvání.

MOVEment Intensive proběhne v sobotu 14. a v neděli 15. dubna v tělocvičně ZŠ Waldorfská v Ostravě. Zájemci si mohou koupit vstupenku na jednotlivé lekce, nebo výhodnou kombinaci bloku každého lektora. Takto získají během jednoho víkendu efektivní a ucelenou dávku vědomostí a pohybu.

Česká premiéra performativní přednášky o strachu beze strachu

Jak vlastně vypadá strach? Je možné ho nějak využít? Může být dokonce hnací silou důležité životní změny? Tyto a další otázky si položily terapeutka Iveta Zedková a performerka Jana Ryšlavá za účelem zkoumání projevů strachu na těle jedince i ve společnosti. Výsledkem je velmi unikátní a komorní formát performativní přednášky, který zve diváka do role výzkumníka i (sebe)zkoumaného v dialogu se (svým) strachem.

Projekt Bod obratu tak na základě dostupných poznatků z oblasti psychologie, neurověd a žitých zkušenstí zkoumá vrstvy a prostory strachu a jeho prožívání pomocí těla v pohybu. Česká premiéra proběhne v Ostravě v úterý 25. dubna ve Studiu G.

Zdroj: Move Ostrava

Témata článku

The Urge

Move Ostrava

Ostrava

MultižánrovéTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: