Tramvaj do stanice Touha v Jihočeském divadle

Tramvaj do stanice Touha (Petronela Bogdan, Zdeněk Mládek). Foto Michal Hančovský.

Tramvaj do stanice Touha (Petronela Bogdan, Zdeněk Mládek). Foto Michal Hančovský.

V pátek 16. listopadu 2018 uvede baletní soubor Jihočeského divadla svou první premiéru sezony 2018/2019 – psychologické taneční drama na motivy stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse Tramvaj do stanice Touha. Inscenace je uváděna ve spolupráci s Landes Theater Niederbayern Passau. V rámci této koprodukce se v jedné taneční inscenace spojí divadla dvou partnerských měst - Pasova a Českých Budějovic. V Pasově bude mít balet premiéru 1. prosince a odehraje se tam celkem šest představení. Další uvedení proběhne 11. prosince ve Straubingu, kde se baletní soubor Jihočeského divadla představí pouze jednou, a to 4. ledna v Landshutu, kde Tramvaj do stanice Touha bude odehrána celkem čtyřikrát.

Choreografie a režie se ujal Libor Vaculík, který si často vybírá pro taneční zpracování právě činoherní předlohy (Valmont, Slečna Julie, Petrolejové lampy) „Rád uvádím do tanečního života předlohy, které zdánlivě působí, že jsou pro taneční ztvárnění nepřevoditelné. Chci jít vlastní cestou i se všemi riziky, která tato cesta přináší…,” dodává Libor Vaculík.
„Vaculík patří mezi přední české choreografy, jeho pohybový slovník nezapře klasický základ, ale stavba nad ním je modelována a obohacována nevtíravě a přirozeně dalšími komponenty, ze kterých je evidentní, že jdou cestou citu, přemýšlivosti i srdce,“ dodávají zástupci Baletu Jihočeského divadla.
Hudební část inscenace tvoří koláž z kompozic estonského skladatele Arvo Pärta v hudební režii Petra Maláska. Psychologické vztahové vzorce postav Tramvaje do stanice Touha dobře vystihují fragmenty z jeho žalmů, Třetí a Čtvrté symfonie, i z rozsáhlejší skladby Sarah was ninety years old. Zazní také části z Pärtových děl Festina lente, Fratres a Ein Wallfahrtlied.
Kostýmy navrhl kostýmní výtvarník Roman Šolc a scénu vytvořil Radek Honc. V hlavních rolích se představí Petronela Bogdan jako Blanche, Tereza Szentpeteryová jako její sestra Stella. Klíčové mužské role ztvárňují Magnum Phyllipy (Stanley, manžel Stelly), István Varga (Allan, manžel Blanche) a Zdeněk Mládek (Mitch).

Zdroj: Jihočeské divadlo

Témata článku

Balet Jihočeského divadla

Jihočeské divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: