Úspěch české tanečnice v USA

Úspěch české tanečnice v USA

Úspěch české tanečnice v USA

Na začátku června se ze Spojených států vrátila tanečnice a herečka Miřenka Čechová, která strávila za mořem sedm měsíců v rámci Fulbright stipendia. Odehrála několik představení svého monodramatu Hlas Anne Frankové, byla angažována významným divadlem Synetic Theatre, v němž ztvárnila roli šaška v představení Krále Leara, uskutečnila několik workshopů na Floridě, ve Washingtonu a Mercersburghu a v rámci přednáškového cyklu pořádaného Českou ambasádou přednesla esej o současném fyzickém divadle Myth of Escape. V roli šaška v Králi Learovi byla ohodnocena několika skvělými recenzemi, mezi nimiž vyniká kritická reflexe z prestižního Washington Post: "The production also introduces Synetic audiences to the etheral physicality of Mirenka Cechova, whose benevolent, balloon-toting Fool seems to float over the sand..." Produkce Krále Leara se odehrála 30krát na prestižních divadelních adresách ve Washingtonu. Synetic Theatre je pravidelným držitelem cen Helen Hayes Awards. V roce 2011 získalo mimo jiné dvě hlavní cenu za režii a hlavní cenu Divadlo roku.
Na březen 2012 se podařilo dohodnout klíčové turné v USA divadelních skupin Spitfire Company Tantehorse, které Miřenka Čechová spoluzakládala. Základním kamenem turné bude 19 představení od Tantehorse a Spitfire Company v divadle Synetic Theatre, jež se uskuteční pod názvem New Movements Series. Počet představení je určující, neboť v americkém uměleckém provozu se musí odehrát minimálně 16 představení, aby produkci navštívili renomovaní kritici z novin jako Washington Post či New York Times. Vzhledem k počtu představení a prestiži zvacího souboru Synetic Theatre se jedná o fenomenální úspěch českého fyzického divadla.
Po příjezdu do Prahy začala Čechová pracovat na nejnovějším pouličním představení Dance Traffic – Join the Revolution, jež se uskuteční ve spolupráci Paláce Akropolis a Spitfire Company. V letních měsících bude organizovat divadelní mezinárodní festivaly Nultý bod a Za dveřmi, které se uskuteční od 18.–24. července. Posledním počinem letošního léta bude příprava site-specific projektu s názvem Tantehorse od stejnojmenné divadelní skupiny Tantehorse. Diváci měli možnost vidět tanečnice také v repríze představení Spitfire Company Nedotknutelní.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: