Úspěšná Noc divadel popularizuje umění

Úspěšná Noc divadel popularizuje umění

Úspěšná Noc divadel popularizuje umění

Druhý ročník Noci divadel je v plném proudu. Téměř 120 souborů ve 29 městech po České republice již od dopoledne pořádá workshopy, prohlídky, scénická čtení, komentované zkoušky i fotografické ateliéry. Hlavním organizátorem této akce v rámci ČR je Institut umění – Divadelní ústav, který průběžně informuje o průběhu divadelní noci, jež však byla na mnoha místech spíš celým divadelním dnem. Informační centrum v prostorách Institutu umění – Divadelního ústavu již od dopoledních hodin zaznamenávalo informace o rychle ubývajících kapacitách v pražských divadlech. Například Divadlo na Vinohradech, které je sice v letošním ročníku Noci divadel nováčkem, hlásilo již kolem poledne 3 beznadějně vyprodaná představení. Při ukázkách jevištní techniky se v hledišti vystřídalo přes 300 návštěvníků. Populární byly také prohlídky Stavovského divadla, stejně jako návštěvy historické budovy Národního divadla, kdy se diváci mohli podívat také k slavným trigám. Baletní soubor ND pořádal workshopy pro veřejnost celé odpoledne i s videopřenosem na sociálních sítích.
Také regiony zaznamenaly obrovský zájem diváků o Noc divadel. Například brněnská celoměstská hra Cesta bystré lišky přilákala jen do Centra experimentálního divadla přes 300 dětí. Divadlo Šumperk navázalo na loňský úspěšný divadelní průvod, kterého se letos zúčastnilo asi 250 lidí, a program divadla pokračuje až do jedné hodiny ranní. Městské divadlo Zlín již přivítalo 1300 návštěvníků, během tzv. Akce baterka, dobrodružné výpravy po setmělém divadle v doprovodu herců, divadlo očekává dalších 500 zájemců.
Program Noci divadel děti byl velmi úspěšný i v Kladně. Divadlo Lampion nabídlo interaktivní program inspirovaný dílem J. R. R. Tolkiena a představil se také soubor Městského divadla Kladno českou premiérou experimentální hry německého dramatika Franze Xavera Kroetze. Kladenské divadlo prozatím navštívilo 300 lidí, další přišli na koncert.
Českobudějovické Jihočeské divadlo se letošní ročník rozhodlo věnovat převážně mladým divákům, kteří mohli navštívit například polaroidový ateliér. V řadě divadel se program začal robíhat skutečně až v noci okolo desáté hodiny.
Vydařily se také historicky první divadelní cyklojízdy, které společně s Institutem umění – Divadelním ústavem pořádalo sdružení Auto*Mat. K nejúspěšnějším částem speciálního programu pro cyklisty patřil taneční workshop v Divadle Ponec, improvizované životní glosy prokládané citacemi z pravidel silničního provozu pro cyklisty Divadla Kámen nebo disputace mezi zástupci Studia hrdinů a Dejvického divadla o to, kdo má menší hereckou šatnu, která se odehrála během prohlídky divadla. Informační centrum a programy přednášek z dějin českého divadla, kulturní politiky a performance Pražského Quadriennale v IDU navštívilo i letos zhruba 600 lidí. Více: www.idu.cz, www.nocdivadel.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: