V Brně se chystá říjnový festival Natřikrát

Již po šestnácté se v Brně odehraje Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Natřikrát, který se bude konat od 22. do 31. října. I letos bude hlavním dějištěm festivalu Bezbariérové divadlo Barka, část festivalu se však odehraje mimo běžné divadelní prostory – v jedné z hal tzv. Malé Ameriky, bývalého železničního překladiště, a v kině Art.
Jako první se ve středu 22. 10. představí Monika Čertezni, Anna Sedlačková a Daniel Raček pod hlavičkou spolku Neskorý zber – slovenské umělecké platformy otevřené spolupráci a výzkumu napříč uměleckými žánry a médii. V Brně uvedou své představení O jako Schlemmer, inspirované tvorbou hnutí Bauhaus a jedním z jeho představitelů Oskarem Schlemmerem. Téma architektury, jež vymezuje určitý prostor, kde je možné pohybovat se a hrát si s její funkčností, se propojuje s funkčností uspořádání lidského těla; pravidla daná strukturami se spojují s hrou, která se odvíjí v jejich rámci.
Další zastávkou v cestě za současným tancem budou dvě představení Kateřiny Dietzové, která působí jako tanečnice nejen v České republice ale i v Nizozemí. Úterní večer 28. 10. otevře sólo Glazed Walks, které v sobě ztělesňuje balancování mezi plánováním, představami, jak by věci měly být, na straně jedné a neustále se proměňujícími a unikajícími významy a obrazy na straně druhé. Druhou částí večera bude jedna ze tří variant taneční úvahy na téma sdílených struktur ANALOG – verze HC. Představení se odehraje v jedné z industriálních hal Malé Ameriky.
Třetí z večerů, tedy středa 29. 10., bude ve znamení taneční a hudební improvizace. Představí se projekt Setkáme se..., uskutečňovaný v obměňujících se sestavách performerů napříč různými městy a místy, který do Brna zavítá ve svém šestnáctém pokračování. Tento večer organicky naváže na workshop jevištní improvizace (27. 10.–29. 10.) určený pro tanečníky a hudebníky, jehož taneční část povede Kateřina Dietzová a hudební Petr Vrba. Koncept workshopu je specifický a do určité míry i jedinečný v tom, že se explicitně zabývá otázkou, jaké jsou nástroje pro spolupráci mezi tanečníky a hudebníky, mezi improvizovaným tanečním a hudebním vyjádřením.
Festival Natřikrát završí v pátek 31. 10. v kině Art projekce tanečních filmů s teoretickým úvodem Lucie Sendlerové. Po celou dobu festivalu budou moci jeho návštěvníci zhlédnout výstavu tanečních fotografií Petra Kačírka a skupiny Filigrán v Bezbariérovém divadla Barka. Kořeny Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla Natřikrát sahají do roku 1999. Festival v současnosti pořádá stejnojmenný spolek, který se stal zastřešující organizací pro brněnskou taneční skupinu Filigrán. Natřikrát je jedinou akcí svého druhu v Brně a vůbec v celém Jihomoravském kraji. Zaměření festivalu vysvětluje jedna z organizátorek Eva Navrátilová: „Natřikrát především umožňuje laické i odborné veřejnosti sledovat současné trendy a zajímavá díla tanečně-divadelních oborů, často ve spolupráci s významnými hudebními umělci. Dramaturgii se však nesnažíme zaměřovat jen na uznávané tanečníky, snažíme se také objevovat nová experimentální díla, která mají přesahy i do jiných žánrů. Našim záměrem je podpořit experiment a hledání různorodých cest tanečního/pohybového vyjádření, a vedle prezentace současného tance brněnským divákům tak i přinášet nové inspirace do pole českého současného tance obecně.
V minulých ročnících se tak v Bezbariérovém divadle Barka vystřídalo mnoho významných tanečníků a choreografů, jmenujme namátkou Williama Petita, Annu Sedlačkovou, Charlese Linehana, Pierra Nadaud, Karen Foss a Daniela Račeka, Evu Klimáčkovou, Debris Company, Jara Viňarského, Stéphana Frattiho, skupinu  DOT 504, Nanohach a mnoho dalších. Vedle klasických divadelních prostor se festival snaží hledat i alternativní prostory, v nichž se tanec běžně neprezentuje. Loni to byly prostory bývalé textilní továrny Vlněna.
Festival Natřikrát se stal neopomenutelným bodem a spojnicí tanečních cest mezi Prahou a Bratislavou: „Natřikrát je v rámci českých regionů zcela jedinečný festival,… Děje se tak proto, že sdružení Filigrán sdílí stejný obdiv k současnému tanci jako my v Tanci Praha, a děje se tak přes veškeré poklesy rozpočtů na granty neziskovkám... a navíc se daří zvát vysoce kvalitní, originální umělce, které stojí za to poznat,“ uvedla k loňskému ročníku festivalu Yvona Kreuzmannová, předsedkyně Tance Praha. O festivalu najdete více informací na www.natrikrat.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: