V Českých Budějovicích udělovali Thálie a chystají novou premiéru

V Českých Budějovicích udělovali Thálie a chystají novou premiéru

V Českých Budějovicích udělovali Thálie a chystají novou premiéru

V sobotu 25. března 2017 se v Jihočeském divadle v rámci slavnostního večera již podvacáté rozdávaly tradiční ceny Jihočeská Thálie. Držiteli Jihočeské Thálie 2016 v oboru balet se stali Julie De Meulemeester (sólo ve Svěcení jara Shakespeare & Stravinskij) a Zdeněk Mládek (Řekni sýr / Povídky, Antonius v A on ji miluje… / Shakespeare & Stravinskij). Jihočeské divadlo dále uvede v pátek 31. března 2017 druhou baletní premiéru této sezony s názvem Dekkadancers na jihu.

V premiéře Jihočeského divadla a vůbec poprvé v Českých Budějovicích budou uvedeny choreografie Ondřeje Vinkláta, Štěpána Pechara, Marka Svobodníka a Viktora Konvalinky - tanečníků a choreografů Národního divadla v Praze, kteří si říkají Dekkadancers.
„Dekkadancers je volné uskupení mladých a dravých choreografů a tanečníků. Mám radost, že se nám podařilo tento večer uskutečnit, protože choreografie, které diváci v rámci večera uvidí, jsou vskutku osobité a přinášejí nespoutanou radost z tance. Jsme prvním kamenným divadlem, které uvádí celý večer Dekkadancers s choreografiemi vytvořenými přímo pro náš soubor. Dáváme tak prostor především mladým tvůrcům a pouze již plně zavedeným a osvědčeným umělcům,“ vysvětluje umělecký šéf baletního souboru Jihočeského divadla Lukáš Slavický. V rámci večera Dekkadancers na jihu uvidí diváci tři balety - Přesně včas, Faunovo odpoledne a Elixír.
Choreografie Přesně včas dvojice Ondřej Vinklát a Štěpán Pechar na hudbu současného německého skladatele Maxe Richtera (Untitled figures) a Franze Schuberta (2. věta smyčcového kvartetu č. 14 Smrt a dívka – andante con motto) propojí klasickou a elektronickou hudbu. „Melancholicky laděná choreografie je druhou společnou prací této dvojice a je inspirována neustálým koloběhem života a smrti, touhou znovu spatřit blízkého člověka, který tento svět již opustil, i nadějí, že smrt nemusí být stavem, kdy něco definitivně končí, nýbrž stavem, jenž je branou k dalšímu směřování. Toto tajemství se do jisté míry dotýká každého z nás, neboť jediné, čím si v životě můžeme být opravdu jisti, je fakt, že jednou zemřeme. Ovšem tou největší tíhou je strach. Strach z toho, že nevíme, kdy a jak. Láska k životu spolu se schopností prožít život naplno nám může dát víru, že nás po smrti – snad - čeká ještě něco daleko lepšího...,“ dodávají zástupci Jihočeského divadla.
Proslulá Debussyho skladba nazvaná podle slavné básně S. Mallarmého Faunovo odpoledne v choreografii Marka Svobodníka s přidanou hudbou Radiohead „postihuje stav změněného vědomí – snění, v němž se obrazy uchovávané v paměti a naše fantazie v onu chvíli mísí s událostmi prožívané vnější reality. Po probuzení jsme schopni uvědomit si neskutečnost snu, ale i při samotném snění sen prožíváme jako skutečný. Zkrátka všichni lidé, i faunové, mají své sny, ale jen někteří se souží pro iluzi,“ vysvětlují zástupci JD.
Choreografie Viktora Konvalinky Elixír je vtipnou „vizuální audioknihou psanou krví“ na libreto Štěpána Benyovszkého. „Vítejte v ospalém baru na francouzském venkově, který nečekaně ožije, když hosté zjistí, že někde blízko lze najít klíč k elixíru věčného života. Čeká vás příběh plný akce, humoru a tance na pestrou hudební koláž, doprovázený slovem Jiřího Lábuse,“ uzavírají zástupci JD.

Zdroj: JD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: