V Divadle ABC se v dubnu představí flamenkový tanečník Ángel Muñoz

V Divadle ABC se v dubnu představí flamenkový tanečník Ángel Muñoz

V Divadle ABC se v dubnu představí flamenkový tanečník Ángel Muñoz

Rodák z andaluské Córdoby, flamenkový tanečník Ángel Muñoz vystoupí 16. dubna 2015 v pražském Divadle ABC. Hudebně-taneční projekt Ángel, del Blanco al Negro / Anděl mezi černou a bílou má před diváky předestřít „pohybové spojení lásky i nenávisti, přetlaky prudkých emocí, vyklepávané v ďábelském staccatu špiček bot či zachycené lusknutím prstů, mírná gesta i strhující pohyby ještě před chvílí takřka nehybného těla“.
 
Inscenaci bude rámovat minimalistická výprava, využívající střídmě světel a kontrastu dvou základních barev z názvu projektu, aby se publikum mohlo soustředit výhradně na zážitek tance, rytmu a hudby. Ta kloubí čistou tradici andaluského flamenca s vyjadřovacími prostředky současného hudebního světa.
Pro svůj sólový projekt si Ángel Muñoz, častý spolupracovník legendárních kytaristů Paco Peñi a Víctora Monge či tanečnice a choreografky Maríi Pagés, zvolil téma, které rezonuje s jeho jménem. Anděl mezi černou a bílou je představení s tématem anděla - muže, nositele poselství, anděla strážného i padlého.Představení podle organizátorů slibuje „setkání s temperamentem, který dokáže z napjatých lan vášněmi a emocemi nabitého tance a hudby vystavit most mezi minulostí a současností, hloubkou i rychlým proudem, černou a bílou stranou hledání lásky i smyslu života“.
V sestavě Ángelových hudebních a pódiových spolupracovníků najdeme vedle dvou cantaores (zpěváků flamenca), kytaristy a perkusisty také hráče na saxofon, klarinet, flétnu a harmoniku i tvůrce elektronické hudby. Ángel Muñoz se narodil v Córdobě, kde na místní taneční konzervatoři vystudoval tanec u profesorky Inmaculady Luque. Začínal v souboru Ziryab Dance Company, vystupoval v několika operách. Dlouhodobě spolupracoval jako sólový tanečník se souborem vynikajícího kytaristy Paco Peñi, v projektu Universo Flamenco s Mario Cortésem. Choreografka María Pagés si Ángela Muñoze vybrala do své company jako prvního tanečníka pro úspěšná představení La Tirana, které mělo premiéru na Sevillském bienále v roce 1998, a pro projekt Flamenco Republic, jež po uvedení v New Yorku v roce 2001 zavedlo interpreta již coby taneční hvězdu flamenka na řadu předních světových divadelních a koncertních pódií. Následovala spolupráce s kytaristou Victorem Monge “Serranitem”, kde tančila rovněž jeho manželka a častá partnerka na scéně Charo Aspino. Spolu s ní v roce 2003 založili vlastní společnost, s jejímiž některými členy Ángel Muñoz v dubnu přijede i do Divadla ABC. Zdroj: SMART Communications

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: