V květnové Giselle vystoupí v Praze Světlana Zacharova

V květnové Giselle vystoupí v Praze Světlana Zacharova

V květnové Giselle vystoupí v Praze Světlana Zacharova

Světlana Zacharova, primabalerína Velkého divadla v Moskvě, jedna z největších baletních hvězd dneška, se poprvé představí v Praze, a to v titulní roli romantického baletu Giselle, který u vádí baletní soubor Národního divadla ve Státní opeře. Tanečnice s aristokratickou grácií a lehkostí patří mezi největší tanečnice současnosti. Společně s ní vystoupí první sólista Velkého divadla Semjon Čudin v roli Vévody Alberta. Orchestr Státní opery bude řídit Alexej Bogorad, dirigent Velkého divadla v Moskvě. V dalších rolích se představí sólisté a sbor Baletu ND. Jediná dvě představení s hostující umělkyní se uskuteční 15. a 17. května 2013 ve Státní opeře.
Pouze Bolšoj se může pochlubit umělkyní jako Svetlana Zacharova. Právě její technická bravura a emocionální citlivost dělá balet tak atraktivním.“ … „Svetlana Zacharova je královnou všeho dění na jevišti. Tančí s nadhledem a svůdností. Když se usměje, jste ztraceni. Je primabalerínou více než kterákoliv jiná tanečnice současnosti." (Clement Crisp, Financial Times)
Světlana Zacharova započala svou hvězdnou kariéru po absolvování ruské baletní Akademie A. Vaganovové v roce 1996, kdy v pouhých 17 letech nastoupila do Mariinského divadla v Petrohradě a již o rok později se stala jeho první sólistkou. Od roku 2003 působí jako první sólistka Velkého divadla v Moskvě a je také častým hostem významných světových scén (New York City Ballet, American Ballet Theatre, Pařížská opery, milánská La Scala, English National Ballet nebo také New National Theatre Ballet v japonském Tokyu). Ve svém širokém repertoáru má jak klasické, tak moderní choreografie, ztvárnila například Odettu/ Odilii v Labutím jezeře, Auroru ve Spící krasavici, Giselle ve stejnojmenném baletu, Kitri v Donu Quijotovi, Nikiyu v Bajadéře, Medoru v Korzárovi nebo také Balanchinovu Serenádu, Neumeierovo Now and Then a mnoho dalších rolí. Všechny své role zkouší s Ludmilou Semenjakovou, emeritní baletní hvězdou předchozí generace.
Během své kariéry získala již mnoho ocenění, například v letech 1999 a 2000 cenu „Golden Mask Award“, cenu italského tanečního magazínu Danza & Danza (2002) a další. Mezi ty nejvýznamnější však zcela jistě patří Ruské státní vyznamenání. Svetlana Zacharova je také členkou ruské Státní dumy a jejího kulturního výboru. Zdroj: Balet ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: