V neděli startuje v Praze festival Cirkopolis

V neděli 11. února začíná v Praze 11. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirkopolis. V průběhu jednoho týdne bude lákat na performativní instalaci, surreálnou žonglérskou show, manipulaci s těžkými železnými koulemi i výpravu do pestrého podhoubí české novocirkusové scény.

Der Lauf. Foto Irving Villegas.

Der Lauf. Foto Irving Villegas.

Festival zahájí netradiční performance For As Long As We're Here irského autora a inovativního žongléra Darragha McLoughlina, během které budou dvě provazochodkyně a žonglér za hudebního doprovodu provádět jeden cirkusový trik po dobu 3 až 4 hodin. Jejich hlavním nepřítelem bude čas a kondice. Jedinečný zážitek umožní divákům být tváří v tvář umělcům, zaposlouchat se do hudby a pozorovat jejich proměny.

Belgickou současnou novocirkusovou scénu představí hned tři soubory. Podmanivé, absurdní a překvapivé je představení Der Lauf belgické dvojice performerů Les Vélocimanes Associés, které navodí v prostoru ARCHA+ až surrealistickou atmosféru připomínající snímky Davida Lynche a obrazy Reného Magritta. Diváci v něm uvidí žongléra s kýblem na hlavě, který se bude naslepo vrhat do série existenciálních pokusů, jež ho povedou neznámým směrem. V cestě mu však bude stát jeho dvojník. Na čí stranu se přikloní diváci, kteří průběh představení mohou zvrátit? Se strhující a nápaditou multimediální ukázkou boje mezi lidstvem a technikou přijíždí Post uit Hessdalen. Jejich představení Man Strikes Back je bubenicko-žonglérským koncertem lidí a robotů, kteří dohromady komponují výtvarně-harmonickou a působivou síť linek, kterou tvoří skákající míčky. Belgickou tvorbu doplní kolektiv tří tanečních akrobatů Sinking Sideways s hypnotickým a vysoce precizním akrobatickým představení Cécile. Svými pevně stanovenými a opakujícími se pohyby společně vytváří nekonečnou smyčku.

Úterní večer čeká festivalové osazenstvo světová premiéra nového představení Girevik slovenského cirkusového umělce žijícího dlouhodobě v Berlíně Romana Škadry. Stylově oděný se na jevišti popere s třiceti železnými kettlebelly.

Jedenáctý ročník Cirkopolisu je ale také jedinečnou příležitostí seznámit se s nejnovějšími počiny české novocirkusové scény. Speciální show ušitou na míru Cirkopolisu chystá česko-novozélandská dvojice Filip Zahradnický a Trygve Wakenshaw. Fenomenální žonglér a oceňovaný komik zvou v představení Nothing na existenciální jízdu plnou komedie, satiry, cirkusového i necirkusového umu. Site specific výzkum Šrámy/ la débattue česko-francouzské skupiny Cie Pieds Perchés kombinuje prvky cirkusu, fyzického divadla a vizuálního umění. Ryze ženský soubor Cirkus TeTy si pohrává v performance Ke zdi s magií okamžiku. Experimentují s hledáním správného úhlu pohledu diváka, který je usazen zády ke scéně a za pomoci zrcátek se snaží najít individualizovaný výsek jevištní reality.

Festival již jedenáctým rokem pořádá CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus společně s Palácem Akropolis.

Zdroj: CIRQUEON - Centrum pro nový cirkus

Témata článku

Nový cirkus

Festival Cirkopolis

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: