V pátek čeká Studio ALTA premiéra duetu Terezy Ondrové a Petera Šavela

Dva osobití tvůrci, kteří se setkali při úspěšném projektu Much More Than Nothing, představí premiéru svého duetu už tento pátek, 17. května, ve Studiu ALTA. Projekt Boys Who Like To Play With Dolls Terezy Ondrové a Petera Šavela se zabývá tematikou genderových stereotypů, které nám odmalička vštěpuje společnost. Hned den po premiéře, 18. května, mohou diváci spatřit Petera Šavela ve zbrusu novém duetu Shifts s klavíristou Kamilem Mihalovem, který měl premiéru před třemi týdny v Bruselu.
Projekt Boys Who Like To Play With Dolls čerpá inspiraci ze zpochybňování popkulturních symbolů. „Gender – tedy sexualita osobnosti – je mnohem spíš než jevem biologickým (jako tomu je u pohlaví) fenoménem společenským. Podstata toho, co znamená bytí mužem nebo ženou, nevychází pouze z množství estrogenu či testosteronu v těle, ale je z podstatné míry výsledkem společenského vlivu či rozhodnutí, vzdělání, procesu socializace,“ přibližuje téma Peter Šavel. Pohyb a tanec se v tomto projektu stává prostředkem pro vyjádření kontrastu mezi projevem těla a duše, mezi genetickými danostmi a společenskými předsudky ve snaze zpochybnit nejrůznější společenské stereotypy a nahlédnout tematiku genderu čistě fyzicky. Tvůrci slibují otevřít fantaskní svět, v němž mužský a ženský princip nemusí být totéž co muž a žena.
Hned následující den, 18. května, uvede Peter Šavel a Kamil Mihalov duet tanečníka a klavíristy. Projekt Shifts, který měl premiéru teprve před třemi týdny v Bruselu, kde Peter žije a pracuje, je emocionální pohybovou interpretací zármutku a žalu v interakci s Goldbergovými variacemi J. S. Bacha, hranými na živo Kamilem Mihalovem. „Cítím příliš mnoho. To je můj problém. Moje nitro se neshoduje s tím, co vyzařuji. Shoduje se vůbec něčí nitro s působením navenek? Nevím. Já jsem jen já. Možná právě to tvoří lidskou osobnost: rozdíl mezi vnitřním a vnějším. Tím hůř pro mě. Každý si asi myslí, že pro něj to je horší. To je možné. Ale pro mě je to skutečně horší.“ Tolik text k inscenaci. Více na www.altart.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: